Nyheter

Slapp finanskrisen

Islamsk bankvirksomhet kom langt bedre ut av finanskrisen enn vanlige banker, viser masteroppgave. De har ekspandert kraftig i Europa.

Det bekreftes av en 2010-studie fra Det internasjonale pengefondet. Den påpeker riktignok at islamske banker og islamsk bankvirksomhet ble hardere rammet da krisen traff den virkelige økonomien – altså produksjonen av og etterspørselen etter varer og tjenester.

– Men totalt gjorde de det mye bedre, sier siviløkonom Cengiz Taspinar, som leverte masteroppgave om temaet ved Norges Handelshøyskole i 2013.

LES OGSÅ: #Tilflukt Vårt Lands flyktningdekning -slik kan du hjelpe

Ekspanderer i Europa

I juli ble en grønn snor klippet i Tysklands finanshovedstad Frankfurt. Europas økonomiske motor fikk sin første bank drevet etter islamske rettsprinsipper. KT Bank er en ny gren på et tre som ifølge Taspinar har vokst kraftig i Europa.

– På 2000-tallet ekspanderte islamsk bankvirksomhet veldig raskt, sier siviløkonomen.

Såkalte «islamske vinduer», islamske produkter i vanlige banker, dukket opp.

Da finanskrisen rammet i 2008, vaklet bankjemper og måtte reddes av skattebetalerne. Ifølge Tespinar kan økonomene enes om noen årsaker til krisen:

• Spekulasjon i finansprodukter uten tilknytning til virkelige varer og tjenester. Prisene ble drevet høyere enn egentlig verdi. Resultatet: blant annet boligbobler.

• Svært lave styringsrenter gjorde at finansaktører så etter nye avkastningskilder. Rentenivået førte til at risiko ble priset for lavt.

• Kompliserte finansprodukter skjulte risiko og ga uheldige insentiver. I USA fikk uegnede folk store bolgilån billig.

• Mye overskuddspenger var i omløp. Når disse flyttes raskt, gir det store utslag.

LES OGSÅ: Tostatsløsning vil gi økonomisk opptur

Reddet av etikk

Islamske rettsprinsipper var et godt forsvar mot mange av fellene, ifølge Taspinar. Det er forbudt med «overdreven usikkerhet», salg av gjeld og bankvirkosmheten skal være rentefri. Finansøkonomien må alltid gjenspeile den virkelige økonomien.

– Det underliggende må være en vare eller tjeneste. Skal du låne, må du vise hva du skal kjøpe. Banken kjøper det for deg og selger det til deg. Alle i en kontrakt skal vite eksakt hva som inngår. Ingenting er skjult. Når banken er så involvert vil du ikke bidra til spekualsjon eller gjøre deg sårbar for bobler, sier Taspinar.

«Islamske» investeringer retter seg derfor mot den virkelige økonomien fremfor finansøkonomien.

– Du får flere gründere som investerer i samfunnsrelaterte prosjekter og gjør grundige forundersøkelser.

LES OGSÅ: Erling Rimehaug: – Mener kirken noe om rente i dag, tro?

Sharia-styre

Islamic Bank of Britain ble i 2004 den første islamske banken i et ikke-muslimsk land. London ble hovedstaden for slike tjenester i Vesten.

– Norge har derimot bare et lite selskap som tilbyr islamsk boligfinansiering. De fleste tar opp vanlige lån. Men etterspørselen er nok der, sier Taspinar.

Han mener vanlige banker kan lære av islamske prinsipper. Men for å kalle seg islamsk, kreves blant annet et sharia-styre. Der avgjør lærde i islamsk rettsvitenskap og med dyp kjennskap til landet tvilsspørsmål.

To store selskaper tilbyr shariastyretjenester. Noen banker har egne, forklarer han.

– Norge er nok for lite til at et utenlandsk sharia-styre vil sette seg inn i forholdene.

Er ikke fristelsen ved risikabel men stor avkastning viktig for investeringsviljen?

I islamsk finansiering investerer banken med deg. Risiko og avkastning deles. Etterspørsel blir viktigere for investeringvilje og suksess.

LES OGSÅ: Tromsø-katolikkene betaler tilbake medlemsstøtte

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter