Nyheter

– Slapp av, skolefolk

Politikkens skoletopper rister på hodet over nøytralitetsjag og brev fra rektor til foreldre om ja/nei til å gå rundt juletreet.

– Senk skuldrene, er oppfordringen til norske skoleledere fra en kunnskapsminister, en tidligere­ kunnskapsminister og to fag­politikere i Stortinget.

Meldingen som Aftenposten først brakte om fire skoler i ­Bærum, vekker forundring blant profilerte skolepolitikere.

I brev til foreldrene ber rektor ikke bare om ja eller nei til om eleven skal delta ved årets skolegudstjeneste. Foreldre bes også om aktiv påmelding til gang rundt juletreet og avkrysning på følgende: «Jeg/vi ønsker at mitt/vårt barn skal få gå rundt juletreet».

LES SAKEN HER: Ber om lov til å gå rundt juletre

Aftenposten siterer den ­aktuelle rektoren som forklarer­ at «sang av kristne sanger» ­under arrangementet kan «tendere til religiøst innhold». Derfor vil ikke skolen «tråkke over noen grenser». Det er derfor 
vi ber foreldre og foresatte om aktiv påmelding til juletregang.

LES MER: Ja, lærerne kan tvinges på skolegudstjeneste, sier kunnskapsministeren

Giske: «Overhysterisk» i kontrolliver

Tidligere utdanningsminister og Aps talsmann på Stortinget, Trond Giske, advarer nå skoler mot å bli «overhysterisk» i godkjenningsiver.

– Det er et viktig prinsipp at foreldrene skal ha styringen med hva ungene blir eksponert for av forkynning og bestemte religiøse budskap. Men derifra og til det å bli stresset for at ungene er med på en julegudstjeneste, synger julesanger eller går rundt juletre og deltar i juleaktiviteter er veldig overdrevet, sier Giske.

– Dette håndteres best med lave skuldre – og klokskap. Det er neppe noen som blir indoktrinert av å synge noen julesanger. Det er heller et problem at for mange har glemt hva julen handler om, legger han til.

LES MER: Vraket aktiv påmelding til skolegudstjeneste

Kryss for julesang

Usikkerhet om elevers deltakelse i julegudstjenester er blitt en gjenganger i førjulstiden. Foran årets høytid anbefalte Utdanningsdirektoratet at elever aktivt skulle melde seg på skolegudstjenester.

Fra flere kanter av landet kommer det nå meldinger om skoler som enten styrer unna ­anbefalingen – eller er i overkant grundig i å iverksette påmelding. Kunnskapsminister Torbjørn 
Røe Isaksen ber nå lokale skolemyndigheter om å slappe litt av:

– Det er ikke nødvendig å be om foreldres tillatelse til å gå rundt juletre eller utføre helt normale juleting, sier kunnskapsministeren.

LES OGSÅ: Staten anbefaler påmelding til julegudstjenester

– Men juletregang kan vel eksponere elever for julesalmer med religiøst innhold?

– Man ber jo ikke foreldre om tillatelse til å synge en julesang på skolen heller. Men det å delta i en gudstjeneste er mer spesielt. For da drar man fra skolen og inn i et gudshus og er med i en religiøs seremoni.

«Får være grenser».

Røe Isaksen sier han er opptatt av å bevare julegudstjenesten. Og fordi det nettopp er en viktig tradisjon, ønsker han ordnede forhold og aktiv påmelding.

– Men det får være grenser, tilføyer han.

LES OGSÅ: – Dropp skolegudstjenstene, mener teolog

– Kan norske rektorer senke skuldrene?

– Ja. De skolene som gjør dette, har nok handlet i aller beste hensikt. Men skolens ansvarlige kan slappe av – og ha en fredfull jul.

LES MER: «Vi blir ikke kvitt Jesus i jula», skriver redaktør Trygve W. Jordheim

Venstre-bekymring for feilfrykt

KrF-talsmann Anders Tyvand støtter den nye formen for aktiv påmelding til julegudstjeneste. Men skjemaiveren i Bærum fremstår som «nesten parodisk»:

– Man er blitt så redd for ikke å være nøytral nok at man nå går mye lenger enn nødvendig. Det er stor forskjell på et arrangement kirken har og gang rundt juletreet i et klasserom.

Venstre-talskvinne Iselin Nybø mener skolenes frykt for å håndtere julemarkeringer feil, bør vekke bekymring:

– Vi bør ikke ha et samfunn der folk er så redde for å gjøre bitte-bittelitt feil. Her handler det om å ta det med ro og senke skuldrene, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter