Kirke

Slaget om KRIK-spilleregelen avgjøres i dag

KRIK har kalt inn til et ekstraordinært styremøte for å avgjøre om samboere og mennesker som lever i homofile forhold skal kunne være ledere i organisasjonen.

KRIK bør beholde et «klassisk syn på ekteskapet», men finne en mer hensiktsmessig måte å praktisere dette. Dette var anbefalningen fra referansegruppe som har drøftet samlivsspørsmålet i KRIK i juni.

I dag er KRIKs styre samlet for å avgjøre saken. Spørsmålet er om mennesker som lever i homofile forhold eller er samboere skal kunne ha lederroller i KRIK.

Ifølge avisen Dagen vil saken trolig ferdigbehandles i løpet av dagens styremøte.

LES MER: Slaget om KRIK-spilleregelen

To muligheter

Samlivsspørsmålet har skapt stor debatt i den kristne ungdomsorganisasjonen det seneste året. I KRIKs såkalte «spilleregler» for ledere står det at «Det er ekteskapet mellom mann og kvinne som er Guds gode ordning for samliv.»

Denne formuleringen har fått kritikk siden den ekskluderer samboere og folk som lever i likekjønnede ekteskap fra lederoppgaver i organisasjonen.

En referansegruppe nedsatt av KRIKs ledelse skulle utrede mulighetene for og konsekvensene av å endre spillereglene. I juni sendte de ut en pressemelding der de pekte på to mulige veier videre for KRIK:

1. «KRIK utformer en praksis basert på en forståelse av at lederes samlivssyn er så viktig at det er et inklusjon/eksklusjons-kriterium for å være leder i KRIK.»

2. «KRIK utformer en praksis basert på en forståelse av at det klassiske samlivssynet løftes opp, men at det ikke i seg selv er et eksklusjonskriterium for å være med som leder i KRIK.»

Til avisen Dagen sier generalsekretær Silje Kvamme Bjørndal at forslagene til vedtak på dagens styremøte er to vedtak i ulike retninger ut fra anbefalingene som referansegruppen har gitt.

LES MER: – Vanvittig fremgang i KRIK

'Vil få konsekvenser.'

Den mangeårige KRIK-eren Vegard Nedrelid engasjerte seg i spilleregeldebatten på liberal side i fjor høst. Da referansegruppen kom med sine anbefalninger i juni, mente han at disse ikke var gode nok.

– Jeg mener KRIK ikke burde legge seg opp i ledernes privatliv. Jeg kjenner homofile som føler de ikke er velkomne i organisasjonen. KRIK er en ungdomsorganisasjon, og jeg mener ungdommene bør få bestemme dette. Noen av ungdommene jeg er leder for har kommet bort til meg og sagt at de ikke har lyst til å være med i en organisasjon som diskriminerer på bakgrunn av legning, sa Nedrelid.

Ørjan Kronheim er leder et familie-KRIK-lag i Grimstad og har vært aktiv i KRIK i mange år. Han engasjerte seg på konservativ side under spilleregeldebatten i fjor høst.

– Jeg tror det vil få store konsekvenser for KRIK hvis de endrer standpunkt om spillereglene. Referansegruppen har nok fått mer innsyn i dette enn meg, men mitt inntrykk er at en rekke folkehøgskoler som har tilknytning til kristne organisasjoner ikke vil ønske å ha KRIK-linjer lengre, sa han etter at referansegruppen hadde gitt sine anbefalninger.

---

Spilleregeldebatten

  • I fjor høst var det stor debatt i KRIK rundt formuleringen «Ekteskapet mellom mann og kvinne er Guds gode ordning for samliv», som i begynnelsen av 2017 ble tatt inn igjen i regelverket for KRIK-ledere.
  • Våren 2018 ble det satt ned en referansegruppe som skulle arbeide med spilleregelspørsmålet.
  • I juni ble det kjent at referansegruppens anbefalning var at KRIK bør beholde et «klassisk syn på ekteskapet», men finne en mer hensiktsmessig måte å praktisere dette på.
  • Det er styret til KRIK som skal avgjøre saken.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke