Kirke

Slaget om KRIK-spilleregelen

Det tradisjonelle ekteskapssynet ligger fast. Spørsmålet er hvor stor vekt det skal tillegges. Det er hovedlinjene i anbefalingene til KRIKs landsstyre.

LES MER: Dette er bakgrunnen for KRIK-saken

KRIK bør beholde et «klassisk syn på ekteskapet», men finne en mer hensiktsmessig måte å praktisere dette. Det er hovedpoenget til referansegruppen som etter ti måneder nå har levert sine anbefalinger til KRIK.

Dette kommer frem i et informasjonsskriv KRIKs ledelse sendte ut torsdag ettermiddag.

Her kommer det også frem at referansegruppa mener KRIK i samlivsspørsmålet har strammet inn sin praksis noe de siste årene. Dette har også administrasjonen i økende grad fått tilbakemeldinger om at oppleves inkonsekvent for organisasjonens frivillige.

For å sikre en mer konsekvent praksis foreslår referansegruppa derfor at KRIKs landsstyre skal ta stilling til om lederes samlivssyn er skal være så viktig at det avgjør om det kan få være ledere i organisasjonen.

'Direkte utestengt'

Ørjan Apeland har vært aktiv i KRIK i mange år, og var én av mange som engasjerte seg i spilleregeldebatten i fjor høst.

– Jeg har ikke så mye peiling på teologi, og forstår at mange mener at Bibelen sier at ekteskapet er forbeholdt mann og kvinne. Det jeg reagerer på, er utestengingen. Hvis KRIK sier at man ikke kan være leder hvis man lever i et homofilt forhold eller er samboer, ekskluderer de en stor gruppe, sier han.

Han hadde ikke lest redegjørelsen fra KRIK-ledelsen før Vårt Land intervjuet ham torsdag. Men på generelt grunnlag mener han det er problematisk at mange sier at det kun stilles krav til KRIK-ledere, og at alle fremdeles kan være deltagere.

– Men det finnes bare én KRIK-leir i året hvor du kan være deltager uten å være leder når du er over 20 år. I praksis utestenger du derfor mange. KRIK er ikke en menighet. Her kalles man leder hvis man har ansvar for oppvasken.

Apeland har vært medlem av komiteer som planlegger KRIK-leirer, og som har ansvar for å finne KRIK-ledere.

– Der har vi fått beskjed fra komitelederen om at vi ikke skal spørre folk som lever i homofile forhold og samboere om å være ledere. Jeg fikk inntrykk av at beskjeden kom fra hovedkontoret. Jeg pleier å spørre dem likevel, men da sier jeg til dem at de ikke skal snakke så høyt om det. Men jeg vet at flere kjenner seg direkte utestengt.

Ørjan Apeland bekymrer seg for situasjonen KRIK er i.

– KRIK er én av de få kule kristne ungdomsorganisasjonene vi har. Ett av de få stedene unge ikke-kristne kan få høre om Jesus. Jeg håper KRIK kan fortsette å være et sånt sted, sier Apeland.

LES OGSÅ: – Jeg er spent på om jeg som homofil er velkommen i KRIK

'Paradoksalt'

Det var Bjørnar Vetrhus som startet den offentlige debatten om spillereglene i KRIK gjennom et Facebook-innlegg i fjor høst.

– KRIK-ledelsen må kommunisere tydelig hva deres standpunkt og praksis er når saken om samlivsspørsmålet er ferdig behandlet, sier Bjørnar Vetrhus.

Han mener det ennå er for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser referansegruppens anbefaling vil få for KRIK.

– Mitt inntrykk er at det ennå er mye som ikke er avklart og landsstyret har ikke behandlet anbefalingen til referansegruppen enda. Jeg tror det kan få store konsekvenser for KRIK dersom verdidokumentet kommer til å inneholde formuleringen «Det er ekteskapet mellom mann og kvinne som er Guds gode ordning for samliv». Selv om de åpner opp for at personer som er i et homofilt forhold eller er samboere kan være ledere, tror jeg mange vil ha problemer med å stå inne for denne verdiformidlingen, skriver Vetrhus i en e-post til Vårt Land.

Også Bjørnar Vetrhus sier at homofilt samlevende og samboere per i dag ikke blir spurt om å være KRIK-ledere.

– Min erfaring er at det ikke er ønskelig at personer som er i et homofilt forhold skal være ledere på KRIK-leir denne sommeren. Om det er endelig besluttet har jeg ikke kjennskap til, men jeg vet at det ikke er ønskelig, sier han.

Vårt Land har presentert Bjørnar Vetrhus og Ørjan Apelands påstander for KRIKs generalsekretær Silje Kvamme Bjørndal. Hun ønsket ikke å kommentere dem.

LES OGSÅ: Min tro med Silje Kvamme Bjørndal: Tro som bærer

---

KRIK

  • Kristen Idrettskontakt (KRIK) er en kristen barne- og ungdomsorganisasjon.
  • Stiftet i 1981.
  • Har ca. 15.000 medlemmer fordelt på ca. 300 avdelinger.
  • Samler omtrent 6000 unge til kristne idrettstreff hvert år.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke