Nyheter

– Skulle vært på plass i forfjor

Opprett minstekrav for seksualundervisning for konfirmanter og klare rutiner for varsling av seksuelle overgrep. Det er ungdommenes klare oppfordring til Kirkemøtet.

– Det viktigste er å få ned overgrepstallene, og det kan vi bidra til gjennom god seksualundervisning, sier Silje Smørvik i Ungdommens kirkemøte (UKM).

Onsdag kveld fikk hun og UKM ros fra flere talere for sitt arbeid i 2018, som ledet fram til to tydelige oppfordringer til Kirkemøtet: Den ene er å etablere en minimumsstandard for seksualundervisning i konfirmasjonsarbeid. Den andre er å vedta hvor mistanke om overgrep skal meldes.

– Vi må bidra til at ungdom blir trygg i sin egen kropp og på sin seksualitet. Så vi som kirke må bidra med noe som mangler: Nemlig en seksualundervisning som handler om å ta vare på seg selv og andre, sier Smørvik til Vårt Land etter å ha stått på talerstolen.

– Når ser du for disse grepene dere etterspør kan komme på plass?

– Helst i forfjor. Men jeg håper det kan bli en sak på Kirkemøtet i 2020. Men det er fint om andre deler av organisasjonen kan sette i gang før.

Vårt Land har tidligere skrevet om vedtaket UKM fattet i oktober, hvor de også skriver at seksualundervisning til nå «har vært mangelvare, og noen steder helt fraværende, i kirken».

LES MER: Kirkemøtet splittes fortsatt over samme saker

Bred støtte

Therese Utgård fra Møre bispedømme var blant dem som gikk på talerstolen og stilte seg bak forslaget.

– Undervisningen bør være normkritisk, ikke heteronormativ. Vi bør ikke anta at alle følger samme malen.

Rikke Elisabeth Kopperstad, også hun fra Møre bispedømme, gikk på talerstolen og oppfordret voksne til by på seg selv.

- La oss være vågale og dele av vår egen erfaring. På godt og vondt. Det gjør inntrykk. Akkurat som med trosfortellinger, sa hun.

LES MER: Raaum ba Kirkerådet selv evaluere kritikken mot bispeansettelsen

Fokusere på det sentrale

Silje Smørvik i Ungdommens kirkemøte sier hun opplever at det er bred oppslutning rundt forslagene de fremmet for Kirkemøtet.

– Det handler mye om at vi jobber for å skape full oppslutning rundt de tingene som er mest sentrale. Det er uenighet også hos oss, men dette er en sak som ikke berører ekteskapssyn. Vi er opptatt av at debatten om ekteskapssyn ikke skal overskygge det som er aller viktigst, slik den har potensial til å gjøre.

LES MER: Ungdommens kirkemøte vil ha mer like faste ledd i liturgien

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter