Nyheter

– Skulle ønske engler fantes

Det norske folk er skeptiske til englers eksistens, og bare 13 prosent tror at de finnes. Religionsviter Ingvild Gilhus er likevel overrasket over at så mange som to prosent mener de har opplevd engler.

Bilde 1 av 3

– En engel er vel en hvit figur som svever oppi skyen, eller noe sånt? Med vinger og glorie? sier Arne Falck, som er en av dem Vårt Land har spurt om tror på engler.

Det gjør Falck ikke, men det er han heller ikke alene om. En fersk undersøkelse Norstat har utført på vegne av Vårt Land viser at 58 prosent av de spurte mener at engler enten er overtro eller forklaringer på naturlige fenomen.

Overtro

I lørdagens hovedsak kunne man lese om at Guds sendebud, engelen, er blitt et selvhjelpsinstrument i vår tid.

På bakgrunn av dette har Vårt Land spurt det norske folk om hva de tenker om fenomenet engler og hva man ser for seg når man hører ordet engel.

Av de spurte er det 14 prosent som tror at det kan være noe i det og 13 prosent som tror at engler finnes. Arne Falck er ikke en av dem.

– Det grenser vel litt til overtro. Jeg tror det er mer tabu å si at en tror på engler enn å være kristen eller ha enn annen religion, sier han.

Med det representerer Falck et av undersøkelsens mest slående funn:

Mens 53 prosent av mennene mener engler er overtro, er det bare 29 prosent av kvinnene som mener det.

Pynt

Nanna Linnerud tror ikke på engler, men forbinder det med noe hyggelig.

– Engler for meg er noe fredelig og trygt, og noe jeg pynter med til jul, sier hun.

Skulle du ønske de fantes?

Linnerud tenker seg litt om.

– Ja, jeg skulle i grunnen det. Det er bra med alt som kan gjøre verden til et litt bedre sted. Kanskje det også hadde vært mulig å få en «heads up» om farer, svarer hun med et smil.

LES OGSÅ: – Ingen Gud uten englene

Støtter kvinnen

Religionsviter ved Universitetet i Bergen Ingvild Gilhus er overrasket over at så mange som to prosent av de spurte i undersøkelsen, mener de har opplevd engler.

– Det vil faktisk si at én av 50 mener de har erfaringer med engler. Det er nok i tråd med andre undersøkelser, men likevel litt overraskende, sier hun.

Hun mener ellers tallene fra undersøkelsen er som forventet. At vi ser på engler som snille, pene og hjelpende, henger nok sammen med vår tids idealer, mener Gilhus.

– Det å være vennlig, tolerant og ta vare på hverandre er et ideal i vårt samfunn, for hvordan vi skal oppføre oss, sier hun.

Hun mener det er en dramatisk kjønnsforskjell i hvem som tror mest på engler. Hun viser til finsk forskning, som antyder grunnen til at flere kvinner enn menn tror.

– Engelen støtter kvinnen i omsorgsprosjektet. Når det er forventet at kvinner skal være vennlige, snille og omsorgsfulle, er engelen noen kvinnen kan vende seg til når hun trenger den samme omsorgen, sier religionsviteren.

Kolbjørn Hagelund er tilbøyelig til å si at han ennå tror på engler, slik han gjorde som barn. Nittitoåringen mener engler nærmest blir brukt for å fenge barns interesse for kristendommen.

– Jeg har vel fortsatt barnetroa, og da hører englene med, sier han.

Fortellingene om englene kom gjerne med sangen, både hjemme og på skolebenken.

– Moren min var veldig flink til å synge, og det handlet ofte om engler, minnes Haugelund.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter