Nyheter

Skuffet over Misjonsalliansen

Misjonsalliansen vil ikke stemme for at Kolibri kan overta deler av Strømmestiftelsens mikrofinansvirksomhet. Styret og eiere er skuffet over at situasjonen er gått i lås.

Mikrofinansselskapet Kolibri Kapital trenger å bli større for å få driften bærekraftig. Derfor har styret innkalt til ny ekstraordinær generalforsamling mandag 2. juli, og sendt ut et forslag til hvordan Kolibri kan overta 70,5 prosent av mikrofinansvirksomheten til bistandsorganisasjonen Strømmestiftelsen. Deler av kjøpet skal finansieres ved at selskapet A/S Skarv går inn med 4,9 millioner kroner og dermed får en eierandel på 14 prosent.

Denne uka sendte Misjonsalliansen ut en pressemelding om at den ikke vil støtte dette forslaget. Fordi Misjonsalliansen er en av to eiere som har A-aksjer som etter vedtektene gir dem en vetorett i denne typen saker, kan Misjonsalliansen med sin 1,19 prosents eierandel stanse oppkjøpet.

Trist

Åsmund Paulsen, styreleder for Kolibri Kapital, synes situasjonen er «bare trist».

– Den gangen man laget vedtektene for 18 år siden var det ingen som så for seg at dette kunne skje, sier Paulsen.

Selv om alle andre aksjonærer stemmer for styrets forslag, kan Misjonsalliansen likevel sette en stopper for at Kolibri kan hente inn ny kapital og kjøpe deler av Strømmestiftelsens mikrofinansvirksomhet. Den andre eieren som har A-aksjer, Stiftelsen Korsvei, har uttrykt støtte til styrets forslag.

Opplysningsvesenets fond (OVF) er med sin eierandel på 9,7 prosent blant de tre største eierne av Kolibri, og støtter styrets forslag, ifølge Dagfinn Kristiansen i OVF.

– Det er trist at en aksjonær som Misjonsalliansen som sitter med en eierandel på 1,2 prosent, kan blokkere noe som er fornuftig og nødvendig, sier han.

LES OGSÅ: Kolibri håper Misjonsalliansen snur

Fastlåst

Kristiansen i OVF mener at det er særlig uheldig at Misjonsalliansen ikke vil gå inn for å endre vedtektene slik at Misjonsalliansen og Korsvei mister vetoretten i denne typen saker. Han savner også at Misjonsalliansen kommer opp med et alternativ.

– Vi har over lengre tid vært i dialog med Misjonsalliansen via deres heleide datterselskap Alliance Microfinance og forsøkt å få dem til å fortelle hva som er deres alternativ, og hvilken plan de har utover å være uenig. Vi har bedt dem presentere et alternativ som vi kan ta stilling til, men det har de ikke gjort, sier han.

Misjonsalliansen begrunner sin holdning med at Kolibri ikke vil oppnå økonomisk bærekraft med sin kjøpsplan. Organisasjonen mener at Strømmestiftelsen-andelene innebærer større risiko for tap enn den avtalte prisen gjenspeiler. Misjonsalliansen trekker fram at både Kolibri og virksomheten som Kolibri vil kjøpe, gikk med underskudd i fjor, med henholdsvis 2,5 og 1 millioner kroner. Misjonsalliansen skriver at nettovirkningen av hele handelen «vil redusere kapitalen som investeres i formålet».

OVF mener oppkjøpet ville vært et fornuftig første skritt.

– Misjonsalliansen sier at oppkjøpet gir mindre penger til formålet. Men da må man prøve å la det bli mer attraktivt å skyte inn penger. Med stemmerettsreglene Kolibri har nå, er det ingen likebehandling av aksjonærene, når to små eiere kan blokkere avgjørelser som krever kvalifisert flertall, sier Kristiansen.

LES MER: Dette er Kolibris oppkjøpsplan

Sololøp

Generalsekretær i Strømmestiftelsen, Kristine Storesletten Sødal, håper Misjonsalliansen snur. Hun understreker at prosessen har vært omfattende og at eksterne aktører har bidratt med vurderinger.

– Så vidt vi har registrert, er Misjonsalliansen den eneste aktøren som vurderer saken slik de gjør, sier Sødal.

Kolibris styreleder Paulsen ønsker ikke å gå nærmere inn på Misjonsalliansens argumenter nå.

– Hvis forslaget ikke blir vedtatt, har styret anbefalt for eierne det eneste foreliggende alternativet. Det er at selskapet får tilbakebetalt utlånene til avtalt tid. Da vil styret gå inn for at aksjonærene senere kunne vedta å få utbetalt sin andel av Kolibris samlede kapital. Ved årsskiftet var kapitalen 96 kroner per aksje. Styret vil unngå at aksjonærenes penger renner ut eller blir utsatt for uakseptabel risiko for tap, sier Paulsen.

Ifølge talsperson Lars Langsrud ønsker ikke Misjonsalliansen å støtte dette.

– Misjonsalliansen ønsker mest mulig penger til formålet, nemlig mikrofinans. Det er derfor vårt ønske at selskapet drives videre i henhold til formålet, sier Langsrud.

Forklaringsproblem

Lasse Heimdal er en av småaksjonærene og har fulgt saken tett. Han mener Misjonsalliansen har et forklaringsproblem.

– De vil ikke presentere en alternativ forretningsplan. Ved å tviholde på sine vetorettigheter i selskapet, skremmer de også vekk større investorer som kunne gjort virksomheten mer bærekraftig, sier han.

Ifølge Heimdal har Misjonsalliansen selv vist interesse for Strømmestiftelsens mikrofinans. Til dette sier Lars Langsrud:

– Misjonsalliansen har vært en pådriver for å skape et sterkt mikrofinansmiljø i Norge. Både Strømmestiftelsen og Kolibri er viktige aktører. Vi kan ikke gi flere kommentarer rundt Strømmestiftelsen utover det.

Ivar Søvold var med på å stifte Kolibri Kapital i 2000. Han synes den fastlåste situasjonen er trist.

– Stemmerettsbegrensningene viser seg nå som en umulig konstruksjon for å utvikle Kolibri kapital videre. Hvis Misjonsalliansen holder fast på det de sier i pressemeldingen, innebærer det en nedleggelse av Kolibri, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter