Kirke

Skuffelse og forvirring om likeverd

To endringer i kirkens konstitusjon fikk akkurat ikke nok stemmer for å bli vedtatt da Metodistenes biskopsråd i Chicago var samlet sist uke. De handlet om likeverd mellom kjønnene.

Avstemningsresultatene ble møtt med skuffelse og sinne, både internasjonalt og lokalt.

Biskop Christian Alsted, som er metodistkirkens (United Methodist Church) øverste leder i de nordiske og baltiske statene, skrev i et brev til sine medlemmer umiddelbart etter at de første valgresultatene ble kjent, at han var flau og overrasket.

– Jeg trodde vi hadde en felles forståelse av at kvinner og menn er likeverdige medlemmer. Det var dumt av meg, men jeg trodde det var en fellesverdi å gi alle mennesker lik adgang til kirkelivet, skrev biskopen.

Han stiller spørsmål ved hvordan de som kirke kan ta tak i diskrimineringen og mishandlingen av kvinner i verden, dersom de ikke har orden i eget hus.

Biskopsrådet har i dagene siden avstemningen lett etter tekniske feil for å forklare resultatet. Natt til fredag ble det kjent at feil versjon av det ene endringsforslaget var blitt sendt til delegatene, og saken ble da trukket tilbake.

Knapp margin

De siste to år har metodistenes årskonferansedelegater over hele verden stemt over fem konstitusjonelle endringer.

Delegatene er valgt av menighetene og reflekterer antallet metodister i de ulike landene. Mange av stemmeresultatene var som forventet, med mange afrikanske, nordamerikanske og russiske delegater stemte nei til endringene. Det var overraskende var at så mange av både de norske og de danske delegatene stemte nei.

De tre mer administrative endringene fikk flertall, mens de to som omhandlet likeverd fikk henholdsvis 66,5 prosent og 61,3 prosent av ja-stemmene. Dermed oppfylte de ikke kravet om to tredjedeler flertall for å bli vedtatt.

Det første endringsforslaget stadfester at menn og kvinner er skapt likeverdige i Guds bilde, og at kirken forplikter seg til å arbeide mot diskriminering av kvinner og jenter.

Det andre handler om lik adgang til kirkeliv, tilbedelse og kirkeledelse, uavhengig av rase, hudfarge, kjønn, opphav, evner, alder, ekteskapelig status eller økonomi.

Menneskelig feil

Det er det første forslaget som sekretariatet nå sier ble utsatt for «menneskelig feil».

Hilde Marie Øgreid Movafagh, doktorgradsstipendiat ved Menighetsfakultetet og metodist, reagerte på de første resultatene med vantro.

- Dette kjenner jeg ikke igjen. Jeg trodde vi var kommet lenger, sa hun tidligere denne uken.

Selv om striden om likekjønnet ekteskap står hardt hos metodistene for tiden, hadde hun likevel trodd de ville være i stand til å stå samlet om kvinners likeverd og plass i kirken.

– Det kan være at noen av delegatene ikke syntes sakene var viktige nok, men da glemmer de at selv om vi har kommet langt med likestilling her, så er det fortsatt en lang vei å gå for mange kvinner ellers i verden.

Problem

– Det at så mange stemmer imot et forholdsvis enkelt likeverdsforslag er fortsatt et problem. Nå må vi snakke sammen, sier Movafagh.

Teksten som ble sendt ut ved en glipp inneholdt en setning som egentlig var blitt fjernet av den lovgivende forsamlingen. Den sa at United Methodist Church anerkjenner at det strider mot hellig skrift og logikk å si at Gud er mann eller kvinne, siden manndom eller kvinnelighet er menneskelige og kulturelle egenskaper, ikke guddommelige egenskaper.

– Den tekniske feilen gjelder kun den ene endringen og er mindre viktig. Jeg ser det mer som en redningsplanke som lar oss stemme om igjen, sier Movafagh.

---

United Methodist Church (UMC)

  • Metodistkirken har sine røtter i England og USA og kom til Norge i 1856.
  • Internasjonalt er Metodistkirken en av verdens største kirkefamilier med til sammen over 70 millioner medlemmer.
  • Den grenen av metodismen som Metodistkirken i Norge tilhører, heter The United Methodist Church, med rundt 12,8 medlemmer.
  • I Norge har metodistene 47 menigheter og cirka 11.000 medlemmer.
  • Metodistkirken var tidlig ute med å ordinere kvinnelige prester, og nå er over en fjerdedel av prestene kvinner.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke