Klima

Skroter vern av nordisk karbonlager

Midt under klimaforhandlingene kutter regjeringen samarbeid om å bevare det som regnes som verdens største karbonlager: Den nordlige barskogen.

– Norge bruker mye penger på å verne regnskog i sør og det er bra, men det er enda mer karbon lagret i vår hjemlige skog. Sett i det perspektivet er det veldig rart at regjeringen nå sier at vi skal trekke oss ut av det internasjonale samarbeidet om å verne skogene her i nord, sier Trude Myhre i Verdens Naturfond (WWF).

Regjeringen svinger kniven på flere miljøprosjekter i årets statsbudsjett. Miljødirektoratet kan måtte kutte 45 årsverk og en rekke naturprosjekter er truet.

Blant prosjektene regjeringen ber Miljødirektoratet om å avslutte er samarbeidet om å verne skogområder i et sammenhengende skogbelte som strekker seg fra Russland til Middelhavet: Green Belt (det grønne beltet).

Senest i sommer skrøt utenriksminister Børge Brende av samme prosjekt som et «unikt samarbeid».

LES OGSÅ: Klimakutt for første gang hovedtema på klimaforhandlingene

Verner ute – kutter hjemme

Vern av skog er også blant prosjektene Norge fronter mest i sitt internasjonale klimaarbeid. Grunnen er at hogst av skog gir store klimagassutslipp og bremsing av avskoging og skogødeleggelse er regnet som avgjørende for å hindre global oppvarming. De siste ni årene har Norge betalt 17 milliarder kroner til bevaring av regnskog i utviklingsland.

Den nordlige skogen har fått mindre oppmerksomhet enn den tropiske, men er minst like viktig for klimaet, sier forskningssjef Erik Framstad ved Norsk Institutt for naturforskning.

– Vern av skog er et utmerket klimatiltak også her. Grunnen er at hvis vi hogger mer enn i dag vil mye av karbonet fra trær som hogges og fra skogsjorda havne i atmosfæren, og det vil ta minst 100 år før den ekstra oppvarmingseffekten forsvinner igjen.

LES OGSÅ: Norge betaler for skogvern – Kongo kastet ut miljøvokterne

Verdens karbonlager

Han støttes av biolog og skogrådgiver Myhre i WWF som viser til at det er mer karbon lagret i den nordiske, boreale skogen enn i den tropiske regnskogen og at den nordlige regnskogen er regnet som verdens største karbonlager.

I tillegg minner hun om at skogvernet også er viktig for bevaring av biologisk mangfold. Det «grønne beltet» strekker seg fra Russland i sør til Middelhavet sikrer at dyr og planter kan forflytte seg trygt over større avstander, sier Myhre.

Myhre har deltatt på prosjekter knyttet til nordisk skogsamarbeid og sier hun allerede syns det er flaut å være norsk på disse møtene. Selv før kuttet som nå er foreslått har Norge bidratt lite. Det er Finland som har betalt for nesten hele skogbelte-prosjektet.

LES OGSÅ: Dette står på agendaen under klimaforhandlingene i Marrakech

Venstre tar kampen

Venstres Guri Melby syns det er merkelig at Norge skrinlegger støtten samtidig som klimaminister Vidar Helgesen er på klimaforhandlinger i Marokko der Norge fronter utdeling av regnskogmilliarder til andre land.

– Norge vil være et forbilde på regnskogsatsing. Da er det veldig rart at vi ikke vil ha den samme satsingen i Norden, sier Melby.

Hun sier at de ikke har gitt opp kampen enda.

– Når Stortinget har vedtatt store satsinger på miljø og klima er det mer behov for å forsterke satsingen enn å kutte den. Men vi jobber for å reversere kuttene. Så lenge det fortsatt er budsjettforhandlinger, er det håp, sier Melby.

LES MER: Dette kan skape regjeringskrise under budsjettforhandlingene

Kommenterer ikke

Miljødirektoratet kan ikke kommentere føringer som kommer fra departementet, og henviser til departementet som har foreslått kuttene. Klima- og miljødepartementet ved statssekretær Lars Andreas Lunde (H) svarer via epost at regjeringen har foreslått å redusere bevilgningen til Miljødirektoratet med 30 millioner kroner. Han viser til at budsjettet ikke er vedtatt og at det er for tidlig å si noe om prioriteringer før endelig tildelingsbrev foreligger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima