Nyheter

Skriver lite om kristne

Kristen-Norge er et ignorert felt i norske medier, mener journalistikk-forsker.

– Hovedinntrykket av medias dekning av Kristen-Norge, er at den er ikke-eksisterende. Kristendom er i det store og det hele et ignorert felt, sier forsker Hilde Kristin Dahlstrøm.

Mens kristenledere kritiserer Vårt Land og Dagen for å være for kritiske, mener hun at kristendommen blir oversett i mediebildet generelt.

Mer skeptiske

Vårt Land skrev torsdag om debatten som har gått mellom SALT-pastor Øystein Gjermes og Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk, etter at Dagen skrev om at trommeslageren i SALTs lovsangsteam spilte under Pride-festivalen i Bergen. Selbekk mente trommeslageren var et eksempel på hvordan «den teologiske kampen om samlivsspørsmål er nå på full fart inn i Frikirke-Norge».

– Noen ganger fremstår kristne journalister mer skeptiske og konfliktsøkende enn sekulære, kan hende i en misforstått frykt for å ikke ha nok distanse til segmentet man dekker, uttalte Gjerme til Vårt Land.

Han får nå støtte av Filadelfia-pastor Andreas Hegertun.

– Jeg opplever medier som Aftenposten, VG og NRK som seriøse og dyktige. I møte med journalister derfra har jeg flere ganger tenkt at de kanskje ikke er så redde for å bli «menighetsblad» som en del kristne journalister kan være. Dermed har de ikke en så kritisk utgangsposisjon, sier han.

LES OGSÅ: – Hvorfor skriver dere aldri noe positivt?

Ikke alene

Selv om Hegertun opplever «sekulære» aviser som mindre kritiske, er hovedinntrykket hans imidlertid at Kristen-Norge sjelden omtales i mediebildet.

– Når man for eksempel lager festival-guider, har jeg lagt merke til at man kan omtale selv den minste og smaleste festival, mens store, brede kristne festivaler ikke en gang nevnes, sier han.

Hegertuns inntrykk bekreftes av Hilde-Kristin Dahlstrøm, som er forsker ved NLA Gimlekollen i Kristiansand.

– Jeg tror ikke norske journalister ser nyhetspotensialet i dette feltet. Mange journalister har bakgrunn fra de politiske ungdomspartiene og vet hva som er en god politikk-sak. Langt færre har bakgrunn fra trossamfunn, og vet derfor ikke hva de skal lete etter for å finne gode religionssaker.

Dahlstrøm forteller at de store norske redaksjonene hadde egne kristenliv-reportere for noen tiår tilbake.

Potensial

– Men de som jobbet med dette da har fortalt at saksområdet var ansett som lavstatus-journalistikk, blant annet fordi mediene på den tiden var varsomme med å kritisere religiøse autoriteter. Journalistikken ble rett og slett litt kjedelig, sier hun.

– Men er det egentlig et marked for saker om Kristen-Norge?

– Jeg tror dette er saker som har stort potensial, fordi de handler om makt, penger og de store, eksistensielle spørsmålene. Og livssyn angår folk i hverdagen, på en eller annen måte.

Dahlstrøm sier religionsdekningen i Norge de siste tiårene bærer preg av islams inntog i det norske samfunnet.

– Livssynsmangfoldet avspeiles i mediedekningen. Per i dag er det ti ganger så mange saker om islam som om kristen tro i norske medier, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter