Politikk

Skremmer 
ikke bort 
kristenledere

Donald Trump lyver, svindler og bløffer, trakasserer kvinner og hetser minoriteter, men har fortsatt stor støtte blant evangeliske kristne ledere.

Støtten fra kristenledere i USA fortsetter tross helgens lekkasje av et avslørende opptak fra 2005.

I opptaket skryter en nygift Donald Trump over nylig å ha prøvd å få en gift kvinne til sengs, og om hvordan han blir trukket som en magnet mot vakre kvinner som han ubedt både kysser på munnen og klår i skrittet.

Forsvarer

En av hans fremste kristne støttespillere, tidligere leder for Den kristne koalisjonen og leder for Trumps religiøse rådgivergruppe, Ralph Reed, var rask til å kritisere Trumps språkbruk på opptaket, men forsvarer fortsatt kandidaturet:

– Troende mennesker stemmer på saker som hvem som vil beskytte det ufødte liv, forsvare religiøs frihet, få økonomien til å vokse, velge konservative høyesterettsdommere og gå mot atomavtalen med Iran, sier Reed.

LES OGSÅ: «Dette må vi gjøre for å unngå en norsk Trump»

Søndagsskole

En annen i Trumps religiøse råd, seniorpastor Robert Jeffress i Første baptiskirke i Dallas, har følgende resonnement:

– Jeg ville muligens ikke valgt denne mannen som søndagsskolelærer i kirken min, men det er ikke det dette valget handler om. Hvis de siste avsløringene representerer et dilemma for konservative kristne, så vil jeg gjerne minne dem om at den virkelige saken for de neste fire årene er Høyesterett, skriver Jeffress.

Viktige dommere

I debatten natt til i går gjentok Trump at han vil utnevne konservative dommere, uten spesifikt å nevne mulighetene det gir for mer restriktiv lovgivning i abort- og homofilisak. Derimot gjorde Hillary Clinton det klart at hun ikke akter å utpeke dommere som vil ­reversere lovverket i disse ­sakene.

Mange kommentarer fra bibelkonservativt hold sier at kristne­ må omfavne dem som angrer sine synder, og roser Trumps raske unnskyldning og påstander om at han har endret seg.

Samme forsonende linje har mange sosialkonservative, lavkirkelige kristne med sterk motstand mot fri abort og homofili. De kritiserer Trumps ord og verdier, men mener fortsatt han fortjener kristne velgeres stemme.

Felles bekymringer

Lederen for det innflytelsesrike og sterkt sosialkonservative Family Research Council, Tony Perkins, sier at hans støtte til Trump «aldri var basert på felles verdier, men snarere på felles bekymringer».

De første målingene etter avsløringen i helgen, tyder ikke på noen sterk velgerflukt fra Trump, som i tidligere målinger har hatt støtte fra opp mot åtte av ti evangeliske kristne.

Franklin Graham, sønnen til Billy Graham og selv en prominent evangelisk leder, skriver på Facebook at han ikke kan gå god for noen av kandidatene, men også han peker på presidentens makt til å utnevne høyesterettsdommere som vil avgjøre om «samfunnsveven» rakner eller ikke i løpet av en generasjon eller to.

Kritiske ledere

Et opprop på nettet mot Trump signert 75 evangeliske kristenledere på ulike nivåer, inklusive en rekke afroamerikanere og amerikanere med latinobakgrunn, hadde i går fått nesten 19.000 signaturer.

Oppropet kritiserer Trump for religiøs intoleranse, rasisme og fremmedfrykt, og legger til:

– Han spotter kvinner og hellige ekteskapsløfter, ser bort fra fakta og fra ansvaret for å holde seg til sannheten, og tilber rikdom og skammelig materialisme.

LES OGSÅ: Hvor bøllete opptreden tåler kristne ledere? spør Berit Aalborg

Sterk leder

Innflytelsesrike Jerry Falwell jr., president ved det kristenkonservative Liberty University, skrev før helgen dette:

– Takk Gud for at vi nå har muligheten til å velge en sterk leder, en som ikke er redd for å kalle fienden ved sitt rette navn. Familien min har lært seg å elske Trump-familien, fordi de er fantastiske mennesker som er villige til å ofre mye for sitt land.

Mer kritisk er Albert Mohler, president ved Southern Baptist Theological Seminary, som søndag tvitret følgende:

– Jeg blir flau av argumenter om (Trumps) karakter som jeg hører fra noen evangeliske kristne. Gud hjelpe oss.

LES OGSÅ: Hvor er politikerne som tar religionspolitikken på alvor?

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk