Politikk

Skremmende ansvarliggjøring av jøder

Støtten som finnes blant nordmenn til at vold mot jøder kan forsvares ut fra staten Israels handlinger, er svært bekymringsfull.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hans Morten Haugen

Professor i internasjonal diakoni, VID og leder av Sabeels venner i Norge

De undersøkelsene om antisemittisme og islamofobi, utført av HL-senteret i 2011 og 2017 viste heldigvis en nedgang i antisemittiske holdninger, og er særlig lavt blant yngre respondenter. Omfanget av islamofobi – som ble målt mer inngående i 2017 – er imidlertid høyt. Undersøkelsene er nå mer inngående redegjort for i den nylig utgitte boken Shifting Boundaries of Prejudice, redigert av Christhard Hoffmann og Vibeke Moe.

Boken presenterer også en undersøkelse om holdninger jøder og muslimer har til hverandre, med 162 jødiske og 586 muslimske respondenter. Kort fortalt var sosial distanse og negative følelser mer utbredt blant jøder mot muslimer enn motsatt, og også befolkningen generelt uttrykte mer sosial distanse og negative følelser mot muslimer enn mot jøder. For stereotypiske forestillinger av «den andre» var bildet motsatt; slike forestillinger var mer utbredt blant muslimer enn blant jøder.

I den større befolkningsundersøkelsen med over 1500 respondenter er det interessant å merke seg at antisemittisme og islamofobi synes å være sammenfallende, og i stor grad korrelert med innvandringsskepsis.

LES OGSÅ: Overrabiner i Norge: Jeg er sionist, men imot annekteringen

Israel og jøder

Det som jeg likevel merker meg som mest skremmende er andelen som sier seg enig i påstanden: «Når en tenker på hvordan Israel behandler palestinerne, kan trakassering og vold rettet mot jøder forsvares.» Til og med blant det store flertallet som skårer 0 på antisemittiske holdninger er det 8 prosent som støtter denne påstanden (helt enig eller delvis enig). I hele befolkningen er det 12 prosent som støtter påstanden og blant muslimer er det hele 21 prosent som støtter påstanden.

En lignende påstand er stilt for muslimer, men der «nylig utførte terrorangrep» erstatter «hvordan Israel behandler palestinerne». Her er det 10 prosent av befolkningen og 9 prosent av jøder som støtter påstanden. Dette er heller ikke oppløftende.

Spørsmålet om holdninger til jøder omhandler jøder generelt. Antakelig vil en liten andel av de som støtter påstanden være villige til å selv bedrive trakassering og vold mot jøder. Videre er det verdt å merke seg at polariseringen i standpunkt til staten Israel fra 2011 til 2017; det er en økning i både pro-Israel-holdninger og anti-Israel-holdninger.

Bekymringsfulle holdninger

Det er også verdt å merke seg at selv om det er færre som er enig i påstanden «Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under 2. verdenskrig», er det fortsatt over 32 prosent som er enig med påstanden (passer nokså bra eller passer bra).

I tillegg til reduksjonen i uttrykt antisemittisme er det eneste oppløftende i undersøkelsen den store oppslutningen om en tostatsløsning. 71 prosent av befolkningen, 81 prosent av jødene og 70 prosent av muslimene støtter dette. En slik løsning synes langt unna.

Selv om det er synkende oppslutning om antisemittisme i Norge er støtten til at vold mot jøder kan forsvares ut fra staten Israels handlinger svært bekymringsfull. Denne innsikten må være med når vi skal forstå hvorfor så mange som 63,6 prosent av de jødene som deltok i undersøkelsen svarer at de unngår å vise religiøs tilhørighet ut fra frykt for negative reaksjoner.

Jøder ikke ansvarlige for Israels politikk

Staten Israel definerer seg som en jødisk stat, og jøders forhold til staten varierer. Jeg har ikke tall for Norge, men i USA er oppslutningen om staten Israel svakere hos yngre jøder enn hos eldre. Uansett er jøder som ikke kan delta i israelske valg og slik bestemme styrkeforholdet mellom de israelske partiene ikke ansvarlig for staten Israels politikk.

LES MER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk