Nyheter

Skrangler sammen til prestelønn

Kirken ber kommuner samle inn penger til prestelønn – frykter færre gudstjenester i utkantkirker.

Bilde 1 av 2

Et halvt år før Den norske kirke blir litt mer herrer i eget hus – får selv ansvaret for å administrere statstilskuddet – kommer det nødsignaler fra kirkeledere på Vestlandet.

– Flere steder er man allerede på smertegrensen, og mange strekker seg mye for å klare å opprettholde gudstjenestetilbudet, sier stiftsdirektør Jan Ove Fjelltveit i Bjørgvin bispedømme. Fylkene Hordaland og Sogn og Fjordane utgjør Bjørgvin.

LES OGSÅ: Kulturministeren vil ikke love mer penger til kirken

Spleiselag

Ved Sognefjorden ligger kommunene Gulen, Solund og Masfjorden. Fram til 2015 var det en prest i hver kommune. Så ble sparekniven funnet fram. I dag sikrer 2,5 prestestillinger gudstjenestetilbudet til innbyggerne.

Men mye av prestene arbeidstid går med til reising i de tre distriktskommunene – og det kan komme ytterligere kutt, forteller prost Geir Sørebø i et brev til ordførerne i Gulen, Solund og Masfjorden.

Prostens forslag til løsning på prestekrisen var at de tre kommune sammen la 500.000 kroner på bordet slik at de får hver sin prest.

– Slike spleiselag er ikke ønskelig, men her er det presentert et uortodokst forslag når staten ikke dekker opp for nødvendige prestestillinger, sier biskop Halvor Nordhaug.

LES OGSÅ: Frykter nedbemanning blant prestene

Færre prester

I mars i år meldte Bjørgvin bispedømme at de kom til å gå med underskudd i år: 7,5 millioner. Løsningen var oppsigelser av prester for å skjære ned lønnsutgiftene.

Kulturdepartementet satte foten ned og sa at det fikk bispedømmet ikke lov til. Andre sparetiltak måtte brukes.

– Alle prostiene i bispedømmet er nå pålagt å spare inn en prestestilling, opplyser stiftsdirektør Fjelltveit. I Bjørgvin er det 11 prosti.

BAKGRUNN: Hvordan skal ressursene styres i fremtiden i Den norske kirke?

Færre gudstjenester

Konsekvensene kan snart bli synlige, særlig i utkantkirker på Vestlandet, forklarer den administrative lederen av Bjørgvin bispedømme: Færre gudstjenester.

– Vi håper innsparingen på prestestillinger bare blir en midlertidig løsning, sier prost i Sogn, Kjetil Netland. Hans kirkedistrikt er stort: 8 kommuner, 28 sogn og 37 kirker.

– Når en prestestilling forsvinner, blir det mindre av alt arbeid. For de nye arbeidstidsbestemmelsene setter klare rammer for hvor mye prestene kan jobbe, sier Netland.

Burde kuttet

Mandag var det krisemøte om prestesituasjonen i Gulen, Solund og Masfjorden.

– Ut fra folketallet i de tre kommunene burde man ha skåret ned til to prestestillinger, forteller stiftsdirektør Fjelltveit.

I et brev til fellesrådene i de tre kommunene, som gikk ut fredag, skriver han at ut fra «fordeling av presteressursar på bispedømmenivå så gjev det meir grunnlag for å redusere til 200 prosent, enn å auke opp igjen til 300 prosent».

LES OGSÅ: Stortinget sier ja til kirkevern – men setter ikke av penger

Pilotprosjekt

Men for å få en prest i hver kommune, slik at man har ressurser til å holde flere gudstjenester framfor å ha prester på reise mellom kirker som totalt har færre gudstjenester, har Fjelltveit lagt fram et forslag han kaller en prøveordning – og et pilotprosjekt – fram til 2020.

Bispedømmet yter 50.000 kroner i form av diakonale midler, så yter Solund 70.000, Gulen 140.000 og Masfjorden 140.000 kroner. Totalt blir dette 400.000 kroner til en ny, halv prestestilling, med sosiale utgifter.

Nå skal prosjektet behandles av de tre kirkelige fellesrådene.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter