Nyheter

Skoletrøtte skal få ny giv på folkehøgskoler

Kunnskapsministeren blar opp 1,4 millioner til ny mentorordning ved tre norske folkehøgskoler.

– Omtrent en tredjedel av norske elever har ikke fullført videregående opplæring. Gjennom et prøveprosjekt ønsker vi å se om folkehøgskoler kan motivere dem tilbake til skolebenken, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Han snakker om en ny mentorordning som fra høsten skal testes ut: Tre folkehøgskoler har fått bevilget penger til å gi tett mentoroppfølging av elever som tidligere har falt ut av skolen.

Ringerike folkehøgskole i Buskerud, Risøy folkehøyskole i Aust-Agder og Skiringssal folkehøyskole i Vestfold, er plukket ut som prøvekaniner.

LES OGSÅ: Frykter skoler lukker øynene for sex-liberalisering

Kjenner elevgruppen godt

– Hvordan kan folkehøgskolene få skoleleie tilbake til skolebenken?

– Folkehøgskolene tilbyr et alternativt skoleår, men året handler ikke bare om selvrealisering og en skolepause. Mange mener at skolene fungerer som en motivasjon for videreutdanning. Da tenker vi det er naturlig å prøve ut dette prosjektet, sier Røe Isaksen.

Han peker også at ansatte ved folkehøgskolene kjenner skoletrøtte elever godt: Rundt en tredjedel av langkurselevene har ikke fullført videregående opplæring.

Får praksis i bedrift

En av skolene skal bruke denne modellen:

• Deltagerne får tildelt en mentor fra folkehøyskolens eget personale. Forpliktende, individuelle avtaler inngås mellom skolene og elevene med sikte på at elevene etter året på folkehøyskole skal starte eller fullføre videregående opplæring.

De to andre skal teste ut denne:

• Deltakerne inviteres til å gjennomføre et kombinasjonsopplegg. I tillegg til ordinær kursdeltakelse, får de innslag av skolefag, grunnleggende ferdigheter, samt praksis i bedrift eller virksomhet. Det legges opp til et tett samarbeid med en videregående skole.

Ønsker forskning.

Staten har siden 1994 pøst inn minst 3,3 milliarder kroner for å få flere til å fullføre og bestå videregående, viser tall Aftenposten hentet inn i fjor. Likevel har antall elever som har droppet ut ligget stabilt.

– Bør ikke regjeringen heller ta i bruk noe som er bredere og mer målrettet enn enda flere forsøkstiltak?

– Litt av problemet er nettopp at milliarder av kroner er brukt. 20 år med gode politiske intensjoner har ikke fått ned fraværstallet. Vi har hverken en bank over tiltak som fungerer. Det er heller ikke gjort systematisk forskningsarbeid for å finne ut hva som kan få ned frafallet. Derfor ønsker vi å forske på dette nå, sier Røe Isaksen.

LES OGSÅ: Disse går på landets beste kristne skole

Vil stimulere til tettere kontakt

Landets folkehøgskoler får i dag rundt 800 millioner kroner i statsstøtte. Kunnskapsministeren ser ikke bort ifra at det kan drysse mer penger på dem dersom prøveprosjektet viser seg å lykkes.

– Det må vi vurdere. Om det lykkes vil vi også stimulere til tettere kontakt mellom folkehøgskolene og videregående skole, sier Røe Isaksen, som også håper prosjektet kan bli landsomfattende.

Prøveprosjektet er en del av Kunnskapsdepartementets storsatsing «Program for bedre gjennomføring i videregående opplæring».

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter