Nyheter

Skolebøker skaper fiendebilder

Palestinske skolebøker er mer radikale enn før i fremstillingen av Israel, ifølge rapport. – Skolebøkenes fremstilling av «den andre» er et problem på begge sider av konflikten, sier Midtøsten-ekspert.

– I det nye pensumet for palestinske skolebarn er kampen mot Israel og dets utslettelse ofte diskutert. Hat, blod og martyrer gjør dagens pensum langt mer radikalt nå enn før, slår forskere fast i en fersk rapport.

Studien er utarbeidet av det israelske forskningsinstituttet Impact og følger Unescos kriterier for fred og toleranse i utdanning.

Rapporten konkluderer med at nye palestinske skolebøker fra skoleåret 2016-2017 er langt mer radikale i sitt syn på Israel enn tidligere.

Det er de palestinske myndighetene, ledet av PLO, som har ansvaret for å utarbeide skolepensumet.

LES OGSÅ: I filmen The Settlers møter du bosettere som åpent erkjenner sin rasisme

Avviser «de andre»

Nå advarer forskerne bak rapporten om at det haster med å sette i gang tiltak for å endre budskapene som presenteres for skolebarn.

– Det palestinske utdanningssystemet har skapt en palestinsk nasjonalisme som fullstendig avviser «den andre», skriver forskerne i rapporten.

Med «den andre» menes israelerne. Studien viser at mens palestinske skolebøker oppfordrer barn til å respektere den kristne minoriteten, kvinner, eldre og funksjonshemmede, oppfordrer ikke bøkene til samme toleranse overfor Israel.

Palestinsk pensum

Rapporten beskriver flere trekk ved skolebøkene som «urovekkende»:

Martyrer brukes i regnestykker. Skolebarn får i oppgave å regne ut hvor mange martyrer som døde i de to intifadaene.

Jødenes hellige steder i Jerusalem nevnes ikke. Israel er ikke tegnet inn i kartene.

I nasjonalsangen, som man lærer i 3. klasse, lærer barna å synge: «Jeg vil dø som kriger – inntil landet igjen blir mitt».

De nye skolebøkene er ikke utelukkende ute etter å demonisere Israel. Palestinsk pensum vil også bygge nasjonal identitetsfølelse og skolebarn oppfordres til å oppfylle drømmer som bygger palestinsk identitet. For eksempel forteller en lærebok om gutten Firas, som drømmer om å lede en palestinsk ekspedisjon til månen.

LES OGSÅ: Hamas vil ta jøde ut av programmet

På begge sider

Tidligere Midtøsten-forsker Anja Sletteland, har forsket på hvordan israelere og palestinere fremstiller hverandre. Hun er ikke overrasket over innholdet i de palestinske skolebøkene, men peker på at israelske skolebøker også blir kritisert for fremstillingen av «den andre», altså palestinerne.

– Det er et anerkjent problem at skolebøkene til begge partene i konflikten gir veldig ulike bilder av virkeligheten. Begge pensumtradisjonene har vært kilde til konflikt, sier hun.

Helter og skurker

Som eksempel illustrerer Sletteland hvordan krig blir glorifisert hos begge parter. Mens palestinske skolebøker romantiserer martyrene, omtaler israelske skolebøker generaler i det israelske forsvaret som «nasjonale helter». Krigene Israel har deltatt i blir også fremstilt gjennom et seiersnarrativ.

– Begge partene anser den andes fremstilling som veldig fiendtlig, sier hun.

De kolliderende narrativene bidrar til å skape gjensidig mistillit, forklarer Midtøsten-eksperten.

Også i faktiske, historiske hendelser kan virkeligheten være svært ulikt fremstilt. Mens israelerne forteller at palestinerne reiste frivillig fra Israel i 1948, forteller den palestinske versjonen at de var tvunget til å flykte. På grunn av de ulike historiske tolkningene har israelerne og palestinerne også ulike kart av hvor landegrensene går.

LES OGSÅ: Norsk rabbiner i samtaler med Hamas

Rammer barna

Slik lærer barna å opprettholde konflikten, understreker Sletteland. De vokser opp med to separate virkelighetsbilder som er fundert på mistillit til den andre parten.

– Det er veldig provoserende både for barn og voksne når man hører den andre parten snakke ut fra et annet narrativ. Det framstår som en løgn, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter