Nyheter

Skjulte likkister i minst 34 kirker

Få vet om det, men under mange norske kirkegulv ligger det døde, inntørkede mennesker.

– La kistene ligge i fred og hold kjeft, oppfordrer kirkegårdsekspert Helge Klingberg.

Over en halv million nordmenn går i Den norske kirke på julaften, og mange går også i kirken ellers i året. Men det er ukjent for de aller fleste at det under golvet i mange kirker ligger levninger fra mennesker i gamle kister.

Fant barnelik

I Vinger kirke i Kongsvinger har ingen besøkt likkjelleren på 35 år, men i forrige uke løftet kirkeverge Ole Erik Lindal til side teppet i midtgangen. Der skjuler det seg en luke, og kirkevergen steg ned i den gjemte kjelleren for å se på de om lag 18 kistene med over 300 år gamle lik.

NRK Hedmark og Oppland ble med ned i det kalde og mørke rommet for å filme da Lindal løftet lokket fra flere av kistene.

I en av kistene ligger liket av en liten jente. På bakken ligger en slags garnbylt som kan ha falt ut fra en av de små kistene, sannsynligvis et foster. I en annen et voksent menneske, inntørket som en mumie, skildrer NRK.

– Upassende

Helge Klingberg jobbet i mange år som kirkegårdskonsulent i Kirkedepartementet. Han ble lite begeistret da han så tv-innslaget kistene.

– Jeg synes det er upassende å vise likene på fjernsyn. Det er veldig lite skånsomt å åpne lokk og vise fram likene til heile det norske kongeriket. Dette er graver som bør få ligge i fred, sier han.

Som kirkegårdskonsulent besøkte han flere av de kirkene som har slike levninger.

– Det er mange kirker som har dette. Jeg kan ikke anslå noe tall eller prosent, men jeg har vært i mange kirker som har kister under golvet.

I farten ramser han opp følgende eksempler: Trondenes kirke i Harstad, Strømsø kirke i Drammen, Kinsarvik kirke i Hardanger, Vereide kirke i Gloppen, Nidarosdomen og Oslo domkirke.

– Dette er ukjent for folk flest, og slik bør det være. Dette er gravplasser der likene bør få ligge i fred.

– Gruppereise til dødsriket

Kirkeverge Ole Erik Lindalen som inspiserte gravkammeret i Vinger kirke, mener på sin side at besøket i gravkammeret ble gjort med verdighet.

– Jeg kan forstå at noen vil reagere, for alt jeg vet kan noen kalle det for gravskjending. Vi løftet lokket av to kister, noen jeg personlig ikke reagerer på. Disse personene ble lagt der for over 300 år siden. Jeg ville ikke gjort det dersom likene bare var 70 år gamle og det fremdeles var kjente etterkommere fra disse, sier kirkevergen.

I Vereide kirke i Gloppen var det lenge høydepunktet for konfirmantene da de fikk stige ned i den skjulte gravkjelleren og se på likene fra omtrent 1650.

– Det ble slutt på det da jeg ble prest. Jeg arrangerer ikke gruppereiser ned i dødsriket, sier tidligere sokneprest i Vereide kirke, Olaf Sigurd Gundersen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Blir skremt

I sine 30 år som sokneprest i kirken med gravkjeller, anslår han å ha tatt med rundt 30 personer under golvet for å vise frem likene.

– Jeg har vært opptatt av at besøket skal være verdig, en slags andaktsstund. Jeg siterer blant annet kong David som i Bibelen sier «hva er et menneske når du kommer det i hug». Det skal ikke være som et besøk på supermarked.

– Tidligere kirkegårdskonsulent Helge Klingberg mener det uansett er feil å la folk besøke gravkamrene?

– Når folk vet om at likkistene ligger der og spør om å få se, tenker jeg det er greit. Jeg er opptatt av å la besøket foregå verdig og da preger det de som får se.

Det som presten kaller mest «spooky», er at det i den ene kisten bare kan ses hodet på et barn. Mesteparten av kroppen ellers er blitt til jord. Likene generelt minner om innskrumpede mumier og har ennå antydinger til ansiktstrekk. På en liten jente har fremdeles plantekransen rundt hode en tydelig grønnfarge.

– Hvordan reagerer besøkende?

– Veldig forskjellig. Små barn som har sett dette har ikke reagert i det hele tatt, mens en voksen dame snudde med en gang så muren i veggen. En innsatt på perm med nagler og skinnjakke bleknet fort og forsvant rakst opp igjen, forteller Gundersen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter