Nyheter

Skjulte at de brukte telefonkatalogen

Til tross for at registreringsmetodene til Den katolske kirke hadde vært høyt på dagsordenen i kirken, holdt de den skjult for myndighetene.

Førstkommende fredag starter rettssaken der Oslo katolske bispedømme (OKB) har saksøkt staten i medlemsregistersaken. Bispedømmet vil ha omgjort vedtaket i Kulturdepartementet der de må betale tilbake 40 millioner kroner i statsstøtte som de fikk for personer som ble meldt inn uten å vite det selv.

Gjennom flere år lette ansatte i OKB i telefonkatalogen etter det de antok var katolikker – personer med navn som tydet på at de kom fra for eksempel Polen. Disse ble så lagt inn i medlemsregisteret og søkt støtte for – uten at de ble spurt om de var katolikker eller om de ville være medlemmer av OKB. For hvert medlem fikk Den katolske kirke om lag 800 kroner i offentlig støtte hvert år. Kulturdepartementet har krevd å få tilbake den statlige delen av støtten for disse.

Fortalte ikke

At Den katolske kirke registrerte uvitende personer som medlemmer, ble flere ganger diskutert på høyeste nivå i kirken. Praksisen ble vedtatt stanset i et bisperådsmøte i 2013. I mars 2014 var den igjen et tema i bisperådsmøtet. Men her slo, ifølge referatet, biskop Bernt Eidsvig kontra: OKB skulle fortsette som før.

Likevel, i dokumenter Vårt Land ikke har omtalt tidligere, går det fram at Oslo katolske bispedømme holdt skjult metoden for myndighetene. Hvert år må trossamfunn som får støtte fra staten sende inn en årsmelding. Der redegjør de blant annet for medlemsrutinene sine.

I sin årsrapport til Fylkesmannen i Oslo og Akershus i 2014 skrev OKB at katolikker som flytter til Norge ikke regnes som nye medlemmer: «Men vi trenger selvsagt at de oppgir hvem de er for at vi skal kunne registerføre dem i Norge. Dette kan gjøres ved personlig oppmøte i menigheten, via internett eller ved hjelp av registreringsskjemaer som deles ut i menigheten.»

Da hadde allerede «telefonkatalog-metoden» vært i bruk i flere år, og titusenvis av mennesker var registrert uten at OKB hadde visshet om at de faktisk var katolikker.

«Må bekrefte»

Etter klager fra ikke-katolikker som var blitt innmeldt i Den katolske kirke, ba Fylkesmannen i Oslo og Akershus i oktober 2014 om en redegjørelse for innmeldingsrutinene til OKB.

Det var økonom Thuan Cong Pham som svarte. I redegjørelsen står det ingenting om at OKB allerede i flere år hadde registrert det de antok var katolikker – uten å ta kontakt med dem de meldte inn. Tvert imot: «Generelt må en person bekrefte at vedkommende er katolikk for å bli ført inn i medlemsregisteret», skrev han.

Bekreftelsen kunne være skriftlig eller i form av deltakelse i kirkelige handlinger som bryllup, dåp, konfirmasjon eller liknende.

«Enkeltpersoner»

21. oktober samme år sendte biskop Bernt Eidsvig ut en pressemelding om medlemsregistersaken.

– I denne de siste års massive vekst, som har strukket Kirkens ressurser til det ytterste, innser jeg at det kan ha forekommet svikt i våre rutiner, der enkeltpersoner feilaktig har vært registrert som medlem i Den katolske kirke. Dette er dypt beklagelig. Der feil har forekommet - og eventuelt forekommer - forsikrer jeg om at disse er blitt og blir rettet opp så snart vi får vite om dem, skrev han.

Én uke etter forteller Eidsvig til Fylkesmannen at «utlendinger som har flyttet til Norge fra katolske land, og som har blitt antatt å være katolikker, har blitt innført som medlemmer i OKB uten selv å ha samtykket til det».

Overfor Dagbladet innrømmer biskopen at det kan dreie seg om tusenvis av personer.

– Vi snakker om hvert fall tusen, kanskje flere ganger det, sa han.

24. november pålegger Fylkesmannen i Oslo og Akershus OKB om å slette alle personene som åpenbart ikke har meldt seg inn OKB. I sin rapport til Fylkesmannen i mars 2015 innrømmer de at rundt 43.500 personer ble lagt inn i medlemsregisteret med det de selv kaller en «lite betryggende» metode.

– Har gitt svar

Vårt Land har spurt Oslo katolske bispedømme hvorfor de holdt tilbake informasjonen overfor staten om hvordan kirken registrerte et stort antall medlemmer.

­– Dette spørsmålet berører sakskomplekset knyttet til den kommende rettssaken Oslo katolske bispedømme har anlagt mot staten. Det vil derfor ikke være riktig av oss å forhåndsprosedere dette spørsmålet i media. På generelt grunnlag kan vi si at fylkesmannen gjennom årene løpende har fått svar på de spørsmål fylkesmannen har stilt, skriver administrativ leder i Oslo katolske bispedømme, Lisa Wade, i en e-post.

OKB hevder at en katolikk er en katolikk uansett om vedkommende bor i Norge eller utlandet. Dermed mener de å ha rett på offentlig tilskudd for de personene som de har fått bekreftet er katolikker – noe et flertall av telefonkatalogmedlemmene har bekreftet i etterkant.

Biskop Bernt Eidsvig, økonomisjef Thuan Cong Pham og OKB er av politiet siktet for bedrageri på grunn av medlemssaken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter