Nyheter

«Skjøt» på ungdom med Den hellige ånd

De to siste tiårene har Oase fått en CV med mye støy, deriblant med gjestetaleren Duncan Smith som simulerte gudommelig geværild.

Fra 90-tallet og utover har det vært uro og skepsis omkring Oase-profilen, blant annet på grunn av deres valg av utenlandske gjestetalere.

Torontobevegelsen, 1994: Lattervekkelsen spredte seg til store deler av verden, også til Norge og Oase. Gråt, latter, skjelving ble tolket som tegn på at kristne etter forbønn fikk en erfaring av Den hellige ånd.

Kansasprofetene, 2009: Profetene Bob Hartley og Bob Fraser fra International House of Prayer i Kansas City i Lakeland, fikk taleplattform i fornyelsesbevegelsen. Dette året spredte de oppsiktsvekkende profetier om ny grunnlov og mulig krig i Norge.

LES OGSÅ: Profeti-Hartley returnerer til Oasestevnet

Duncan Smith, 2008: Under et ungdomsmøte på TenOase skal Smith ha simulert geværild og «skjøt» på deltakerne med Den hellige ånd. Smith tilhører bevegelsen Catch the Fire som har utspring i Toronto-fornyelsen.

LES OGSÅ: Oase vurderer forholdet til Lakeland

Profeti-kritikk, 2013: Forkynner Kari Holmås kritiserte ledelsen i Oase for hvordan folk ble tilbudt forbønn og hevdet at Guds navn ble misbrukt. Det førte til at hun ikke fikk til å delta i en paneldebatt senere på samme Oase-stevne.

LES OGSÅ: Snakker ut etter profeti-refs på sommerstevne

Masahide­ Kanayamas, 2015: Taleren fra Japan ble av den japanske Kinki-kirken beskyldt for å ha «ekstremt fokus» på helbredelse og utdrivning av onde ånder. De kalte bønnenettverket hans kjettersk.

I år: Pastor Surprisa Sithole fra Mosambik gjester Oase for å tale om blant annet helbredelse. I en rekke intervjuer publisert på Youtube hevder han å ha opplevd at åtte døde skal ha kommet til live gjennom bønn. Sithole er tilknyttet organisasjonen IRIS, som er grunnlagt av amerikanske Rolland og Heidi Baker.

LES OGSÅ: Avviser Oases åndelige betydning i Den norske kirke

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter