– Ordet fornyelse ligger i kort­ene. Hva det skal bety i praksis må vi komme tilbake til når vi legger fram innstillingen vår 6. mars, sier Per A. Thorbjørnsen, leder i Venstres valgkomité.

Hele Venstres ledertrio er på valg på landsmøtet i april. Den har vært uforandret i åtte år.

– Det ville være meningsløst å si at ledertrioen er urørlig, sier Thorbjørnsen.

Bygger press mot Grande

Størst spenning er knyttet til partileder Trine Skei Grandes posisjon etter et av Venstres dårligste lokalvalg og vedvarende svake målinger. Presseoppslag om håndtering av konflikt med Abid Raja, samt «kornåkersaken», er også et bakteppe.

Tirsdag flagget Unge Venstre og Venstrekvinnelaget at de vil vrake Grande og la statssekretær Sveinung Rotevatn overta.

Slik bygger de press mot Grande­ før fristen for å gi beskjed til valgkomiteen. Etter det Vårt Land forstår for at hun skal kunne­ trekke seg med æren i ­behold. Fristen utløper søndag.

Hva skjer hvis presset blir så stort at Grande trekker seg?

Støtter trolig Rotevatn hvis Grande trekker seg

Nære støttespillere i miljøet rundt Grande mener hun bør fortsette, men tror hun trekker seg hvis størsteparten av partiet ønsker ny leder, erfarer Vårt Land.

I så fall vil de slutte opp om Rotevatn. Guri Melby synes å være andrevalget. Blant Grandes støtte­spillere er Abid Raja uønsket som partileder. Han anses som for uforutsigbar, men med kvaliteter Venstre trenger.

I Oslo Venstre, Grandes fylkesalg, er alle Vårt Land har snakket med mot Raja som Venstre-leder. Her trekkes det fram at han har stukket kjepper i hjulene på Grande og bidrar til et galt bilde av et by/land-skille i Venstre.

Det er ikke gitt at det bredere lag av Grande-sympatisører i Venstre vil gå for Rotevatn hvis hun trekker seg. Ei heller at det vil være for å blokkere Raja, presiseres det fra ulikt hold.

Dette kan tale for at Grande blir gjenvalgt 

Flere forhold vil påvirke veien mot ledervalget. Flere av dem kan tale for at Grande fortsetter.

VG meldte onsdag at seks fylkes­lag har spilt inn Rotevatn som nestleder. Hvem de og resten av lagene har spilt inn som leder er ikke kjent.

Valgnatten signaliserte hoved­personen selv at hun ønsker gjenvalg. Det kan blokkere for Raja, som har sagt at han støtte Grande hvis hun søker gjenvalg.

Hvis Grande skal droppe gjenvalg eller se seg nødt til å trekke seg seinere, må trolige de tunge Venstre-fylkene Oslo og Viken flagge at de ønsker ny partileder.

Torsdag var Oslos innstilling ennå ikke klar, erfarer Vårt Land. Oslo vil ikke si noe om ­saken før fristen går ut, ifølge fylkesleder Espen Ophaug. Han er kjent som en av dem som har støttet Grande i Oslo.

Oslo og Viken blir avgjørende

Oslo og Viken vil ha nesten 27 prosent av delegatene på vårens landsmøte, viser en foreløpig delegatberegning. Partikontoret tar forbehold om små justeringer i den endelige.

Aktører som vil vrake Grande tror det blir vanskelig hvis begge fylkene sier nei, men vurderer det som åpent hva de lander på:

Oslo vurderes som mer for fornyelse enn fylkeslederen. Spenning knyttes til om Oslo går for vraking eller bare spiller inn kandidater for en situasjon der Grande ikke søker gjenvalg. Det vises til rykter om at enten Rotevatn – eller Rotevatn og Melby likestilt – innstilles som leder.

Viken vurderes som ganske solid pro-Raja, men mer delt enn mange tror.

Fra ulikt Oslo-hold vises det derimot til at Grande har ganske god støtte og at laget neppe er samstemt i spørsmålet om en erstatter.

Valgkomiteens avveininger

Vårt Land kjenner til at deler av valgkomiteen mener at det er vanskelig for partiet å kaste Grande fordi hun har investert i regjeringsprosjektet og har eierskap til det.

Andre i komiteen mener dette ikke har noe å si. De heteste navnene i diskusjonen – Rotevatn, Melby og Raja – har alle jobbet for å få Venstre inn i regjeringen.

Ingen Vårt Land har spurt ser noen hindring for at Grande kan fortsette som statsråd hvis hun må gå av.

Fra ulike hold vises det til at Venstres største velgerproblem er regjeringssamarbeid med Frp, ikke ledelsen. Det vises også til at ledelsen må speile hele landet og Venstre.

Les mer om Venstre:

Venstre-Raja letter på sløret om støtte til Human Rights Service

• Venstre-salve mot Sp: Har «ingen skrupler» og populistiske sperrer om klima og Greta Thunberg

Analyse: Slik kan et regjeringsbrudd knuse KrF-seire og gi Venstre trøbbel