Nyheter

Skapte tidenes klagestorm

Hijaben til Faten Mahdi Al-Hussaini skapte den største mengden klager til Kringkastingsrådet noen gang. Men hun har også fått støtte fra uventet hold.

- Jeg er oppvokst med at kirka er en del av livet, fortalte Faten Mahdi Al-Hussaini til Vårt Land i høst.

– Foreldrene mine tvang meg med på guds­tjenester i skoletida, fordi det var viktig for dem at Gud skulle være en del av livet mitt.

TV-programmet «Faten tar valget» fulgte hennes noe famlete leting etter sine egne politiske overbevisninger, og på partiet som best ivaretar dem.

Hun landet til slutt på SV.

LES OGSÅ: Fikk nært forhold til kirken

Sterke reaksjoner

Før programmet gikk på lufta, omtalte hun seg selv som den «første programlederen med hijab på NRK». Det utløste tidenes skred av klager til Kringkastingsrådet. Mange av de 6000 klagene så hijaben hennes i sammenheng med at Siv Kristin Sællmann i 2013 ble nektet å bære kors som nyhetsanker for NRK Sørlandet.

- Jeg visste det kom til å bli trøbbel da jeg gikk med ­hijab på TV. Da jeg fikk høre om ­Sællmann-saken, tenkte jeg at nå må NRK komme opp med et skikkelig svar, ellers kan jeg ikke jobbe for dem, sa Faten Al-Hussaini til Vårt Land.

Hun syntes statskanalen håndterte saken ryddig, ved å vise til prinsipielle forskjeller mellom et nyhetsanker og en subjektiv programleder.

LES OGSÅ: Vårt Lands artikler om Faten Al-Hussaini

Lufter ut

Sammen med «de skamløse jentene», har Faten Al-Hussaini blitt et slags symbol på en ny generasjon muslimske kvinner i Norge, som ikke er redd for å kritisere hverken majoritetssamfunnet eller minoriteten de selv er del av. Men det har kostet.

- Jeg står i spagaten med ett bein i hver kultur, sa Al-Hussaini.

Hun ble først kjent for å ha ­arrangert ­demonstrasjon mot IS og religiøs ­ekstremisme utenfor ­Stortinget i 2014. Året etter var hun en av hun initiativtakerne bak Fredens ring rundt den ­jødiske synagogen i Oslo, og var med på å starte JustUnity.

LES OGSÅ: Sa nei til kors, men ja til hijab

Besøkte kirker

I arbeidet med å starte denne dialogorganisasjonen møtte hun Carl-Ove Fæster, som er sokneprest i Horten. Gjennom samarbeidet i denne organisasjonen har de ­besøkt kirker i Harstad, Trondheim, ­Tromsø, Oslo, Porsgrunn og andre ­steder. Samtalene har handlet om å forebygge ekstrem­isme, på tvers av religion.

Carl-Ove Fæster fortalte at Fatens vilje til å kritisere deler av sin egen minoritetskultur, har gitt henne støtte fra uventet hold. Som da ­representanter fra partiet Demokratene og ­Human Rights Service (HRS) sist vinter kom til Nidarosdomen for å høre hva hun hadde å si.

- Etterpå kom de bort for å takke Faten. De så at også hun var en kritiker som turte å ta oppgjør med sine egne, sa Fæster.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter