Nyheter

Skaperkraft-rapport utelater det multireligiøse

Ny rapport fra tankesmien Skaperkraft har en gammelmodig måte å analysere den åndelige situasjonen i Oslo på, mener Stig Utnem.

– Jeg er skuffet over at de henter fram pietistisk inspirerte tanker om at personlig kristne er de som leser Bibelen regelmessig og går i kirken. Perspektivet på hvem som bygger en bedre by og en livskraftig kirke, blir for snevert.

For snevert perspektiv om hvem og hvordan Oslo blir bedre, mener Stig Utnem.

Kommentaren kommer fra Stig Utnem. Som prest og som første leder av Bymisjonssenteret Tøyenkirken fra 1985 har han lang fartstid som kristen leder i hovedstaden. Nå er han pensjonist. Han har lest rapporten Oslo Monitor, som presenteres i dag under Bønneuken for Oslo.

Skaperkraft

Tankesmien Skaperkraft har skrevet rapporten på initiativ fra enkeltpersoner, de fleste tilknyttet frikirker. Den retter seg mot kirkeledere og kristne i næringslivet. Hvordan gjøre Oslo til en bedre by? er hovedspørsmålet.

Erik Andreassen understreker at rapporten ikke tegner et komplett eller vitenskapelig bilde av Oslos utfordringer. Han er talsperson for Bønn i Oslo og en av initiativtakerne til prosjektet:

– Oslo Monitor er et forsøk på å kartlegge noen av de tingene vi tror Jesus ville vært opptatt av.

Multireligiøs utelatt

Noen av utfordringene i Oslo er synkende besøkstall i kirkene, ensomhet, omsorgssvikt, frafall i skolene og fattigdom, ifølge rapporten. Diakoni er et prioritert område blant menighetene.

– Hvorfor svarer kristne ledere da at de gjerne vil satse på evangelisering?

– Det gjøres mye godt innen diakoni, men vi erkjenner en stor utfordring i å nå vanlige oslofolk med budskapet om Jesus Kristus, sier Erik Andreassen.

Oslo som en multireligiøs by er ikke med blant de kulturelle utfordringene i Oslo Monitor. Det gjør også rapporten begrenset, mener Utnem. I åtte år var han generalsekretær i Mellomkirkelig råd, som har satset mye på religionsdialog.

– Skal menigheter i Oslo få hjelp til å forstå seg selv og sitt arbeid, må det flerkulturelle nærværet inn i rapporten, sier han.

– Det er en åpenbar utfordring og mulighet som vi burde tatt med, sammen med flere andre ting. Neste versjon blir bedre, sier Erik Andreassen.

– Er dere redd for å si rett ut at Oslos muslimer er en misjonsmark?

– Neida, alle mennesker fortjener å høre de gode nyhetene om Jesus Kristus, men vi ser det ikke som hensiktsmessig å dele Oslos befolkning opp i kategorier.

Svart arbeid

Blant de kulturelle utfordringene pekes det på utnyttelse av arbeidere i svart arbeid og at få bedrifter bidrar i frivillig sektor. Stig Utnem synes det er positivt at næringslivsfolk har innspill til Oslo Monitor, men hvordan kristne skal ha innflytelse på Oslos arbeids- og næringsliv skal skje, synes han er uklart.

Næringslivet har en nøkkelrolle i å gjøre Oslo til en bedre by, mener Andreassen.

– Hvor kommer denne ideen fra at dette er viktig for kristne?

– Samfunnsvar, og engasjement for alt det skapte, er er en viktig del av oppdraget som Bibelen gir kristne. Folk som benytter svart arbeid, tar fra fellesskapet og utnytter sårbare mennesker.

Kirkeplanting?

Stig Utnem mener det er en stor svakhet i rapporten at Den norske kirkes rolle i Oslo ikke er tatt med.

– De som står bak mener det trengs en samordnet plan for kirkeplanting, men kirkene står der allerede. De bør styrkes, støttes og vitaliseres, sier Utnem og nevner Sagene, Holmlia og Uranienborg kirker som eksempel på bymenigheter som Den norske kirke lykkes med.

Gud i storby

I 2010 la Oslo bispedømme fram sin egen rapport – Gud i storby. Utnem var leder i styringsgruppen for prosjektet som foreslo flere tiltak for å øke kirkens rolle i byen. Gud i storby var ingen kjempesuksess, ifølge Utnem. Synlige spor etter Gud i storby-prosjektet i dag er at ressurser er omfordelt fra vest til øst i byen, mener Utnem.

Det er også positivt at Oslo Monitor peker på forskjellene mellom øst og vest i byen, mener han.

– Det er nødvendig å være bevisst på at folk har ulike levekår. Det klarte ikke Gud i storby, sier han.

LES MER: Oslo Monitor om hva kirker i hovedstaden bør satse på 

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter