Nyheter

Skal lyse opp India

Solenergi kan gi den indiske landsbygda bedre økonomisk, sosial og politisk utvikling, tror indisk energitalsmann.

Narendra Taneja var denne uka i Oslo for å fortelle deltakerne på Zerokonferansen om hvorfor India satser så sterkt på solenergi. Taneja er energipolitisk talsperson for regjeringspartiet Bharatiya Janata Party. På Twitter skrev han for få dager siden:

«Solenergi har potensial for å endre til det bedre både det økonomiske, sosiale og også det politiske landskapet på den indiske landsbygda».

LES OGSÅ: Tyskerne var villige til å betale for ren energi

Mye solskinn

Mangel på elektrisitet er en av de sentrale hindringene for utvikling på landsbygda i India. Taneja oppfordrer til en grasrotrevolusjon for solenergi, og ønsker at kvinner og arbeidsledige unge skal få opplæring for å bidra til at solrevolusjonen skjer. I India skinner sola 300 dager i året.

I sommer satte regjeringen som mål at India skal bygge ut 100 gigawatt solkraft innen 2022. Det er fem ganger mer enn målet på 20 gigawatt solkraft innen 2022 som India hadde før. Taneja mener dette trolig er den mest ambisiøse fornybarplanen i verden. Tysklands totale kapasitet på solenergi er på 26 gigawatt.

LES MER: – Solenergi kan forsyne verdens kraftbehov innen 2030

Lav nok pris

Audrey Desiderato er en av lederne i selskapet Sun Funder, som sørger for kapital til selskaper som leverer solenergiløsninger til privatpersoner i afrikanske land. Dette er solkraft som ikke er koblet til et nett.

– De desentraliserte systemene er en nøkkel på mindre tett befolkede områder, og for de som ikke har god råd, sier Desiderato, som også var i Oslo på Zerokonferansen.

Hun understreker at det er dyrt å bygge kraftlinjer og strømnett. Der hun bor i Tanzania, er det et strømnett, men mange av naboene er ikke koblet til, fordi det er for dyrt.

Desiderato mener at det å skaffe kapital til utbyggingen er en nøkkel. Selskaper som Sun Funder finansierer, tilbyr privatpersoner en solenergiløsning der de må betale like mye i måneden som de før har betalt for diesel eller parafin. Så tar det et år eller to eller flere før anlegget er nedbetalt, avhengig av hvor stort anlegget er.

– I Øst-Afrika bor mange i ett- eller toroms hus, og energibehovene deres er lave nå. Det laveste nivået handler om å ha strøm til kanskje tre-fire lamper og for å lade mobiltelefonen. Neste steg er radio, og så kommer TV som tredje steg, og deretter kanskje kjøleskap, sier hun.

Det betyr at når det første steget, er nedbetalt, er energien gratis. Men da vil mange ha mer energi.

– Det blir sagt at energi gir folk bedre utdanning og helse, og da vil man også leve en moderne livsstil, der man kan gå hjem, slå på lyset og få tilgang til informasjon, sier Desiderato.

– Hvilken rolle spiller det at India setter seg et mål om å ta i bruk mye mer solkraft?

– Jeg vet ikke så mye om hva som foregår i India, men det er flott å se at de tar slike steg, og det vil ha en symbolsk virkning. Det er mange bånd mellom Afrika og India. Samtidig vil prisene gå ned. Jo mer konkurranse, jo bedre, sier Desiderato.

LES OGSÅ: – Bare slutt å si «grønn omstilling»!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Større anlegg

Mikkel Tørud er finansdirektør i det norske selskapet Scatec Solar, som bygger ut solenergi i flere afrikanske land. For Scatec Solar handler det om å bygge store solkraftanlegg som kobles til strømnettet, og som gjerne bidrar med energi til industri og

Tørud ser ikke på framveksten av små solanlegg til husholdninger som noen konkurrent.

– Det er stor mangel på kraft i de utviklingslandene hvor vi jobber. Skal du utvikle næringsvirksomhet og store bedrifter, trengs en kraftforsyning som er større enn det som trengs til en lampe. For liten kraftforsyning hemmer utviklingen i mange land, og der ser vi nå at sol kan begynne å bidra, sier Tørud.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter