Klima

Skal Kirkemøtet anbefale å utfase oljenæringen?

Det ble det sentrale spørsmålet da Kirkemøtet drøftet hva slags klimauttalelse kirken kan samles om.

– Jeg opplever at denne uttalelsen går rett inn i partipolitikken, sa Beate Husa, som er KrF-politiker i tillegg til å representere Bjørgvin bispedømme i Kirkemøtet.

– Det er vanskelig å stemme for noe som er så politisk. Så da får jeg heller levere inn stemmeskiltet mitt og gå ut med hodepine, sa hun.

Også Borg-biskop Atle Sommerfeldt var av dem som mente utkastet gikk for langt når det gjaldt oljenæringen.

– 300.000 arbeidsplasser i olje og gassnæringen er ikke noe som bare kan håndteres på en halv setning. Jeg synes vi bør være mer, vel, ansvarlig, sa Sommerfeldt, som la til at han utover dette ikke så noe partipolitisk i utkastet til en uttalelse.

LES MER: De konservative føler seg overkjørt i kirken

Debatt

Lørdag kveld behandlet Kirkemøtet i Den norske kirke første utkast til klimauttalelsen de skal komme med ved Kirkemøtets slutt på mandag.

Utkastet skiller seg fra mange av de andre sakene på Kirkemøtet, som ellers har vært preget av det Oslo-delegat Kristin Skjøtskift kalte «nokså interne saker».

Og det ble påtakelig mer fart i konferansesalen da klimauttalelsen ble drøftet enn for eksempel da personalreglementet i Den norske kirke ble debattert.

LES MER: By mot land i fordelingsdebatt på Kirkemøtet

Problematisk

Utkastet til klimauttalelse inneholdt nemlig en konkret smørbrødliste over hvilke klimatiltak regjering, storting og lokale folkevalgte bør gjøre:

• Norge innfrir alle forpliktelser i Paris-avtalen og kutter nasjonale utslipp i henhold til våre mål innen 2030.

• Norge omstilles rakst til et grønt og bærekraftig samfunn.

• Olje- og gassnæringen fases ut snarest, og det skapes nye arbeidsplasser.

• Norge øker sine bidrag til internasjonalt samarbeid og klimatilpasningen i fattige land.

• Norge er et foregangsland for bevaring av biologiske mangfold.

• De som rammes hardt av klimaendringene er med på å utforme løsningene.

Det punktet som skapte mest debatt, var utvilsomt oppfordringen om å avvikle olje- og gassnæringen:

– Jeg synes man skal ta ut punktet om å avvikle olje- og gassnæringen. Dette er en viktig uttalelse, og jeg ønsker at den skal vedtas med så stort flertall som mulig, helst enstemmig. Derfor bør dette mer kontroversielle punktet tas bort, sa Bjørgvin-delegat Marius Økland.

Han fikk støtte av Rolf Magne Haukalid, som representerer Stavanger bispedømme.

– Jeg synes det er problematisk at vi kommer med en uttalelse der vi nevner oljenæringen så konkret, mens vi ikke sier noe om hva Den norske kirke kan gjøre selv for å minske klimautslippene, sier Haukalid, som fikk støtte fra MF-rektor Vidar Haanes.

– Dette bør være en moralsk, men ikke moralistisk uttalelse. Vi kan ikke utfordre alle andre enn oss selv. Det foretas mange unødvendige reiser i Den norske kirke, for eksempel, sa Haanes.

LES MER: Kommentar om ungdommenes klimaaksjon: 'Det er veldig søtt at du er så engasjert'

Ikke hensiktsmessig

Oslo-delegat Anne-Berit Evang advarte om at formuleringene om olje og gass kan føre til at «vi roper så høyt at vi ikke blir hørt».

– Da er det bedre å si at vi burde stimulere til grønne arbeidsplasser slik at de fossile næringene kan fases ut, for eksempel, sa hun.

Evang fikk støtte av kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

– Hva blir overskriftene? Blir det at kirken vil avvikle oljenæringen, eller at kirken støtter streikende klimaungdom? Det håper at det siste er det som blir meldingen fra Kirkemøtet, sa hun fra talerstolen.

Forslaget til klimauttalelse henviser nemlig direkte til de 40. 000 ungdommene som streiket for klima forrige uke:

«De streikende ungdommene er med rette rasende. Sammen med ungdom, fagbevegelsen, miljøbevegelsen, andre frivillige organisasjoner og næringslivet, vil Den norske kirke bidra til å omforme vårt samfunn i en bærekraftig retning. Vi har bygd velferdssamfunnet. Nå skal vi skape framtida», står det i den foreslåtte uttalelsen.

Den endelige uttalelsen skal etter planen vedtas mandag formiddag.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima