Nyheter

Skal forske på konfirmantledere og livsmestring

– I mange menigheter er ledertrening det viktigste kirken tilbyr etter konfirmasjonen. Det arbeidet vil vi styrke gjennom forskning, sier Knut Tveitereid.

LEK – Ledertrening etter konfirmasjon er et prosjekt initiert av MF vitenskapelig høgskole. Sammen med forskere fra NLA Høgskolen, VID Vitenskapelig Høgskole og Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo skal de forske på ledertreningen som er knyttet til kirkens konfirmantarbeid.

Prosjektet har fått en halv million kroner over to år, gjennom trosopplæringsmidler fra Kirkerådet, og skal ende opp i en lærebok på feltet i 2022.

– Dette er kjempespennende og viktig, vi er seks forskere som har funnet hverandre på tvers av utdanningsinstitusjonene. Vi mangler pensum og læremidler på dette viktige ledertreningsarbeidet, som står veldig sentralt i trosopplæringen i over 700 norske menigheter, sier prosjektleder Knut Tveitereid, førsteamanuensis ved MF.

Trosopplæringstilbud

Det nasjonale prosjektet skal samle informasjon og spre kunnskap,

– Det er gjort lite forskning på området, jeg håper at vi kan kaste nytt lys og samle erfaringer fra ledertreningen, som har vokst frem som en sentral del av kirkens trosopplæringsarbeid, sier Tveitereid og legger til:

– Jeg tror denne kunnskapen er etterlengtet for alle de som allerede står i arbeidet, og ikke minst de som nå skal utdanne seg mot kirkelig ungdomsarbeid. Jeg snakket nylig med en kateket som sa at før startet vi kor og ungdomsklubb, nå er ledertrening det nye ungdomsarbeidet.

Mange organisasjoner samarbeider med kirken om ledertreningen, eksempelvis KFUK/M, Krik, NMSU, Ung kirkesang og Acta.

– Vi ønsker blant annet å se på hvordan konkrete ledertreningsopplegg formes i spenningen mellom lokale initiativ og nasjonale opplegg. Vi vil se på hva som er drivkreftene i dag, og om det finnes mønster å videreutvikle. Vi skal ikke plukke fra hverandre det gode som allerede er der, men innhente de erfaringene som er gjort lokalt – og ikke minst finne ut hva ungdommene selv har opplevd gjennom ledertreningen, sier prosjektlederen.

Livsmestring

Målet er at ungdommene skal finne både seg selv og evangeliet.

– Den norske kirke er, og skal være, en broket forsamling. Det må gjenspeiles i dette tilbudet også. En stor bredde av norsk ungdom er innom, og de skal få med seg noe som gir dem livsmestring, tro og håp. Ungdom forteller at ledertreningen etter konfirmasjon er et fristed fra press og prestasjonsjag, der de unge ofte har en opplevelse av å være den de er, sier han.

Prosjektet er i støpeskjeen og prosjektlederen er glad for innspill fra de som har gode og mindre gode erfaringer fra slik ledertrening.

Menighetsbygging

Sokneprest i Rælingen, Åsmund Offernes, har drevet med ledertrening av konfirmanter i ni år.

– Dette er kjempespennende! Å forske på feltet vil kunne avdekke viktige aspekter ved denne måten å drive menighetsbygging på. Mange konfirmanter kommer helt blanke inn i kirken – uten trospraksiser. Konfirmantåret og ledertreningen som hver fjerde konfirmant benytter seg av er en religiøs oppvåkningstid for veldig mange, sier Offernes.

Han påpeker at kristen opplæring har beveget seg fra det dogmatiske – «den sanne og rette lære» – til en tilnærming basert på trospraksis.

– Vi vektlegger at alle kan delta fra sitt eget ståsted. Og det er viktigere med liturgi og symbolelementer enn dogmatikk. De unge er konservative, trosbekjennelsen lever i beste velgående, og liturgi og symboler er viktige knagger for å finne sin egen trosidentitet, forteller han.

Ungdommene må få være seg selv, understreker Offernes.

– For noen tiår siden måtte man ta på seg en kirkelig maske, i dag er det lov å være seg selv i kirken. Tilbudet vårt skal være lystbetont, og vi satser ikke først og fremst på å bygge kirkelige kvalifikasjoner. Vi vil gi dem livsmestring i en kristen ramme.

LES MER: I Rælingen menighet får hver fjerde konfirmant ledertrening

LES MER: Ungdommens kirkemøte: – Studentprester – gå på pub!

---

LEK – Ledertrening etter konfirmasjon

  • En forskergruppe fra MF Vitenskapelig Høgskole. NLA Høgskolen, VID Vitenskapelig Høgskole og Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo skal studere kirkens ledertrening for konfirmanter.
  • Prosjektet er støttet med 500 000 kroner fra Kirkerådet, og skal ende opp i en lærebok på feltet – i 2022.
  • Prosjektleder er førsteamanuensis Knut Tveitereid ved MF.
  • Forskere: Birgitte Lerheim, TF, Bård Eirik Hallesby Norheim, NLA Høgskolen, Stephen Sirris, VID og Astrid Sandsmark og Linn Sæbø Rystad fra MF.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter