Nyheter

Skal ­diskutere taushetsplikten

Frps Solveig Horne vil endre taushetpliktsreglene for prester. – Det er ikke politikernes, men kirkens oppgave, svarer KrFs Geir Jørgen Bekkevold.

– Vi må endre disse taushetspliktsbestemmelsene. Det er i ­alles interesse å få orden på dette. Jeg vil ta denne problemstillingen opp med regjeringen, sier tidligere barneminister for Frp, Solveig Horne.

Hun er en av politikerne som reagerer etter Vårt Lands artikkel om presters taushetspliktsreglement i tilfeller av ­omsorgssvikt mot barn. På grunn av taushetsplikten har prester nemlig ikke lov til å melde fra til Barnevernet hvis de mistenker at et barn er ­utsatt for overgrep. Det vil Hamar-
biskop Solveig Fiske endre på. Hun ønsker også å gjennomgå taushetspliktregelverket for ­øvrige kirkelige ansatte.

LES OGSÅ: Hvor taus skal kirken være?

Selvstendig

Etter at Den norske kirke ble et selvstendig rettssubjekt 1. januar 2017, er dette lovverket uklart. Mens prestenes taushetsplikt blir fastsatt ved ordinasjonen, har øvrige kirkelig ansatte tidligere vært bundet av en såkalt forvaltningsmessig taushetsplikt. Heller ikke disse har plikt til å melde fra til Barne-­vernet i omsorgssviktssaker.

Støtte

Biskop Fiskes initiativ får nå støtte fra politisk hold. ­Solveig Horne, som i dag er medlem i justiskomiteen på Stortinget, synes det er problematisk at prester ikke har plikt til å melde fra om alvorlig omsorgssvikt og overgrep om barn.

– Det stusser jeg på og det skal ikke være sånn. Vi bør alle ha plikt til å avverge vold og overgrep mot barn, sier Horne.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) uttrykte i Dagsrevyen lørdag 28. april at han ønsker å gjennomgå taushetspliktregelverket for alle kirkelige ansatte. Justisdepartementet har ikke svart på Vårt Lands henvendelser om saken.

Kirkens ansvar

KrFs Geir ­Jørgen Bekkevold, som sitter i ­familie og kulturkomiteen på Stortinget, er glad for biskop ­Fiskes initiativ, men mener politikernes mening om disse spørsmålene kommer i andre rekke ­etter oppløsningen av statskirken.
 – Kirken må få tid til å diskutere dette, og så må Stortinget se hva resultatet av denne diskusjonen blir. Taushetsplikten er en del av prestenes ordinasjonsløfte, og politikere må være forsiktige med å overstyre slike ordninger. Denne diskusjonen må først og fremst tas innad i kirken, sier Bekkevold.

Han er imidlertid glad for at diskusjonen har kommet på bordet.

– Jeg skulle gjerne brukt hele min politiske kapital til å forhindre vold mot barn, og ønsker diskusjonen biskop Solveig Fiske har satt i gang hjertelig velkommen. Det kan se ut som det er noen huller i lovverket når det kommer til taushetsplikt for kirkelige ansatte, og de må vi gjennomgå, sier Bekkevold, som tror mange av problemene kan løses ved å tenke annerledes om avvergelsesplikten.

– Vi må se på hvilke tilfeller avvergelsesplikten skal gjelde for. Kanskje vi bør utvide typen av alvorlige forbrytelser som presten har plikt til å avverge. Kirken må gjennomgå hva ­avvergelsesplikten skal være, og hvordan prester forstår denne plikten. Det kan virke som man i mange tilfeller strekker taushetsplikten for langt, sier Bekkevold.

LES OGSÅ: Forvirring om lovverk

Prosess i gang

Kirkeråds-­direktør Jens-Petter Johnsen ­mener kirken og staten må diskutere disse spørsmålene sammen.

– Disse problemstillingene krever en grundig gjennomgang. Det må også fastsettes hvorvidt det er kirken selv eller politikerne som skal utrede disse spørsmålene, sier kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen. Han ser for seg et samarbeid mellom Kirkerådet og Kulturdepartementet.

– Denne prosessen er i gang ­allerede. Kirkerådet arbeider med et utkast til Den norske ­kirkes eget regelverk, og ­Stortinget skal fullføre den nye trossamfunnsloven neste vår. Her må disse spørsmålene klargjøres, sier Johnsen.

Viktig tema

Preses Helga ­Byfuglien mener diskusjonen om meldeplikt sett i lys av taushetsplikten først og fremst er et kirkelig anliggende.

– Det ville vært rart om politikerne skulle ta avgjørelser uavhengig av kirkens egen gjennomgang, sier hun.

Hun er glad for biskop Fiskes initiativ.

– Dette er en viktig tematikk som nå har blitt aktualisert. Den vil vi samtale om på Bispemøtet for å klargjøre om det er nødvendig med endring i relevant regelverk. Vi må samtale om hva som ligger i avvergeplikten og en eventuell meldeplikt, og samtidig holde fram at taushetsplikten må bli ivaretatt.

Byfuglien vil ikke si noe om hvilket utfall hun tror en slik ­diskusjon vil få.

– Det vil være en viktig samtale. For øvrig har presters taushetsplikt aldri vært absolutt, og man har for eksempel alltid hatt plikt til å avverge en forbrytelse som er i ferd med å skje, sier Byfuglien.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter