Politikk

Skal diskutere ruslegalisering

Kampen om narkotikaliberalisering har også nådd KrFU. På ungdomspartiets landsmøte skal ungdomspartiet vedta ny ruspolitikk.

Etter at det politiske Norge på kort tid nærmest har snudd 180 grader i ruspolitikken, ligger det an til at en av de siste, politiske skansene for en restriktiv ruspolitikk også kan stå for fall (se faktaboks). Rus ligger nemlig an til å bli en av de store sakene når KrFs ungdomsparti samles til landsmøte 21.-23. september.

Både på KrFs og KrFUs landsmøter i fjor, gikk flertallet inn for identiske vedtak om at man ønsker å «se på mulighetene for alternativ straff til rusavhengige». Selv om vedtakene var mildere enn vedtakene til Høyre, Ap og andre partier som i fjor gikk inn for avkriminalisering av rusbruk, ble KrF-vedtaket regnet som banebrytende internt i partiet. Det er fordi KrF tradisjonelt sett har vært det mest restriktive politiske partiet i ruspolitikken.

LES MER: Høie varsler historisk skifte i ruspolitikken

Utydelig

Men etter fjorårets rusvedtak, har tillitsvalgte i både KrF og KrFU vært uenige i hva de faktisk mener. Da Stortinget i desember i fjor vedtok en rusreform hvor grunntanken nettopp var å flytte reaksjonen ved rusbruk fra straff til hjelp, stemt KrF imot.

– Det er usikkert hva vedtaket faktisk betyr. Derfor ser jeg frem til at både KrF og KrFU skal presisere på landsmøtene sine hva som ligger i det, sier Martine Tønnessen, leder i KrFU.

LES MER: Slik ble fire år med blåblå ruspolitikk

Tre alternativer

Tønnessen vil ikke ta stilling til forslagene som nå ligger på bordet, men sier det er lite sannsynlig at ungdomspartiet slår ring om dagens restriktive ruspolitikk. Landsmøtet vil diskutere tre alternativer for hvordan narkotikabruk skal reguleres. Implisitt i alle forslagene ligger det at samfunnet skal møte rusmisbrukere med hjelp fremfor straff og at reaksjon på narkotikaforbruk skal flyttes fra justis- til helsesektoren. De tre forslagene er:

Depenalisering av narkotikabruk. Det innebærer at man i økende grad bruker alternative reaksjoner til straff. Men man lukker ikke helt døren for at kjøp, bruk og besittelse fortsatt kan bli straffet.

Avkriminalisering av narkotikabruk. Det innebærer at man ikke lenger skal straffeforfølges ved kjøp, bruk og besittelse av narkotiske stoffer.

Legalisering av narkotikabruk. Det innebærer å gjøre narkotikabruk lovlig, for eksempel gjennom statlig regulerte utsalgssteder.

Landsstyret i KrFU har innstilt på det mildeste forslaget, depenalisering av narkotikabruk. Men etter det Vårt Land kjenner til, kan det bli jevnt på landsmøtet mellom de som vil ha avkriminalisering og depenalisering. Å gå inn for full legalisering regnes som lite sannsynlig, på tross av det finnes krefter i ungdomspartiet som kjemper for å få det gjennom.

LES MER: Ber KrF skjerpe seg i ruspolitikken

Depenalisering

Henning Holsvik, fylkesleder i Møre og Romsdal KrFU, håper landsmøtet går inn for depenalisering.

– Depenalisering er ganske likt avkriminalisering ved at man i første rekke skal gi alternative reaksjoner til straff. Forskjellen er at politiet beholder sanksjonsmuligheter som bøter eller fengselsstraff, sier Holsvik.

Han mener det er viktig for å gi et tydelig signal til folk om at narkotikabruk ikke er greit.

– Politiets sanksjonsmuligheter er viktig for den avskrekkende effekten. Dersom man avkriminaliserer, vil folk få et mer avslappet forhold til narkotika, mener Holsvik.

LES MER: Norsk rus-politikk under press

Vil avkriminalisere

Simen Bondevik, fylkesleder i Akershus KrFU, er blant forkjemperne for avkriminalisering. Han har tro på at landsmøtet skal gå inn for forslaget.

– Dette handler om hvordan vi skal møte rusmisbrukere som sliter. De trenger hjelp og oppfølging fra helsevesenet, ikke straff og fengsel fra politiet, sier Bondevik.

Han mener depenalisering er et dårlig forslag.

– Jeg er usikker på om depenalisering er et reelt alternativ. Om politiet fortsatt skal ha sanksjonsmuligheter, vil de fortsette å bruke det. Vi må være helt tydelige på at rusmisbrukere skal ha medisinsk hjelp og oppfølging, sier Bondevik.

Han legger til at svært få vet hva depenalisering er og at dette dermed også handler om at ungdomspartiet skal være tydelig i kommunikasjonen.

– Fjorårets landsmøtevedtak var et stort skritt i riktig retning, men formuleringen er vag. I politikken er det viktig at vi er tydelige, sier Bondevik.

LES MER: De unges rusrevolusjon

Full liberalisering

Det mest ytterliggående forslaget er å legalisere bruk av alle narkotiske stoffer. Mats Skaar, tidligere fylkesleder i Buskerud KrFU, kobler dette til kampen mot kriminelle miljøer.

– Min inngang er at de rusavhengige skal få tak i narkotika på trygge måter uten å kontakte kriminelle miljøer. Derfor vil jeg legalisere alt for å ta fra kriminelle miljøer makt, sier Skaar.

Han mener også en legalisering av narkotika vil føre til at stoffet på markedet er tryggere.

– Vi ser i dag at folk dør fordi de tar et stoff de tror er noe annet. Den problematikken slipper man dersom narkotika kan kjøpes i trygge, regulerte former, sier Skaar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk