Nyheter

Sjømannskirken slår hardt tilbake mot kritikken

Sjømannskirken fikk kritikk for å bidra til «kos og hygge» under kontroversielle Rio-OL, men forsvarer sin tilstedeværelse på Copacabana.

– Jeg synes det er mye ved OL som står i skrap kontrast til de verdier vi som kirke ønsker å fremme. Når vi vet hvor omstridt OL har utviklet seg til å bli, ikke minst den kritikken som kommer fra flere menneskerettighetsorganisasjoner om hvordan OL arrangeres i land med korrupsjon og grove menneskerettighetsbrudd, så ønsker jeg en refleksjon om hvorfor Sjømannskirken tilsynelatende helt ukritisk er med på å hause opp et slikt arrangement.

Slik formulerte generalsekretæren i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, Berit Hagen Agøy, seg i forrige utgave av Sjømannskirkens eget magasin Hjem. Hun anklaget Sjømannskirken for å legitimere menneskerettighetsbrudd ved å være aktivt til stede under OL i Rio de Janeiro i august.

LES OGSÅ: Rio-OLs mørke bakteppe

– Kirke i verdens hverdag

I løpet av de 16 dagene OL pågikk var nær 2.000 besøkende innom Sjømannskirkens OL-kafé på den berømte strandpromenaden Copacabana i Rio. Her ble det invitert til samtale, vafler, kaffe, norske og svenske TV-sendinger i tillegg til gudstjeneste.

Sjømannskirkens utenlandssjef Asbjørn Vilkensen har hele tiden stilt seg uforstående til kritikken fra Mellomkirkelig råd.

– En tilstedeværelse der vi tilrettelegger for at norske turister og idrettsutøvere kan glede seg over idrettsprestasjoner, mener jeg ikke legitimerer korrupsjon eller brudd på menneskerettigheter, uttalte han til Hjem.

– Under OL i Rio de Janeiro hadde vi i tillegg et verdiseminar med bred deltakelse fra norsk næringsliv og idrettbevegelse. Dette er en riktig og god tilstedeværelse. Det handler om å være kirke i verdens hverdag.

Hagen Agøy har understreket av hun har forståelse for at kirken er til stede med sin beredskap under arrangementet.

– Men kos og hygge slik som under OL i Rio de Janeiro, gir et helt annet signal, sier hun til Hjem.

LES OGSÅ: Kirken får stå urørt i favelaen

Evaluerte OL-kirken

Nå har Sjømannskirken evaluert egen deltakelse under OL i Rio. Der tas også Hagen Agøys kritikk opp til diskusjon.

«Hun går langt i å anklage Sjømannskirken for å legitimere korrupsjon og brudd på menneskerettigheter ved at vi ukritisk blir en del av OL-laget. Hun anerkjenner at vi kan være til stede under OL og være i beredskap i tilfelle ulykken skulle skje, men ikke at vi skal legge til rette for idrettsglede (kos og hygge iflg. Hjem). Med andre ord, vi skal sørge med de sørgende (om så galt skulle skje), men ikke kunne glede oss med de glade», skriver de i rapporten.

Legitimerer barer og olje-industrien?

«Vi holder gudstjenester på barer i Pattaya – legitimerer vi da det som foregår i baren? Vi har en prestetjeneste betalt av olje- og gassindustrien – legitimerer vi all den virksomhet som utøves av industrien? Vi har sjømannskirke i Dubai og i Tyrkia – legitimerer vi de brudd på menneskerettigheter som foregår i landet? Ingen har til nå anklaget oss for det» heter det videre i evalueringen.

Evalueringen inneholder også en uttalelse fra Oddvar Jensen, 2. visepresident i Norges Idrettsforbund

– Det skal ikke herske noen tvil om at Norges idrettsforbund, olympiske- og paralympiske komité (NIF) er svært godt fornøyd med Sjømannskirken i denne sammenheng, herunder kirkens kritiske søkelys på idretten gjennom våre felles verdiseminar, skriver Jensen.

– Viktig kirkelig nærvær

Evalueringen ble lagt fram på Sjømannskirkens hovedstyremøte 7. oktober, hvor følgende ble vedtatt:

«Rapporten fra OL-kirken i Rio 2016 tas til orientering. Hovedstyret ser de dilemma som reises gjennom denne rapporten. Hovedstyret ser det i denne sammenheng likevel som viktig at det er kirkelig nærvær på denne type arrangement.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter