Nyheter

Sjømannskirken frykter "ettåringer" er lovstridige

Sjømannskirken legger ned sin ettårige volontørtjeneste.

Sjømannskirken har bestemt seg for ikke å lyse ut ettårige volontørstillinger fra og med høsten 2016.

Grunnen er at de frykter ordningen er lovstridig.

LES OGSÅ: Her er Vårt Lands guide til klimatoppmøtet

«Reglene i arbeidsmiljøloven om midlertidig ansettelse gjør at vi ikke kan ha ordinær ettåringstjeneste (ettåring volontør) i Sjømannskirken,» skriver de på sine nettsider.

Slik denne tjenesten tradisjonelt har vært, har den ligner for mye på de vanlige, faste stillingene i organisasjonen, forklarer HR-medarbeider i Sjømannskirken, Ingjerd Danielsen:

– Begrunnelsen for at ettåringstjenesten forsvinner, er at Sjømannskirken ønsker å være på den sikre siden i bruken av midlertidig arbeidskraft.

Kost og losj

Sjømannskirken undersøkte sin egen praksis etter et kurs om arbeidsmiljøloven i forbindelse at loven ble endret i sommer. Avgjørelsen knytter seg imidlertid til bestemmelser som ikke er nye. Her står det at midlertidig ansettelse kan inngås når arbeidet er av midlertidig karakter. Men ettåringsstillingene er ikke av midlertidig karakter, ettersom de erstattes hvert år, påpeker Danielsen.

Sjømannskirken vurderte selv, etter å ha vært i kontakt med hovedorganisasjonen Virke, at stillingene måtte ha mer preg av opplæring enn det som er i dag er tilfelle for å være innenfor lovhjemmelen.

Organisasjonen har i mange år hatt «ettåringer» ved sine kirker i utlandet. Volontørene får losji, kostgodtgjørelse og reise. Blant oppgavene de tilbyr er barne- og ungdomsarbeid, kjøkkenarbeid og vakter i kirken.

– «Ettåringene» våre utfører omtrent de samme oppgavene som andre ansatte. Derfor har vi valgt ikke å lyse ut stillinger neste år. Vi vil være på den sikre siden når det gjelder arbeidsmiljøloven, sier Danielsen.

De som allerede er i ettårigstillinger, vil ikke påvirkes av avgjørelsen, forsikrer hun.

LES OGSÅ: Sjømannskirken fikk ekstra millioner i budsjettavtalen

Opplæring

Advokat Camilla Forgaard Rukin i Virke understreker at stillinger med et tydelig opplæringselement fortsatt kan være midlertidige på samme måte som før.

– Det er ikke vanskeligere å ansette lærlinger og folk i praksisarbeid enn det har vært tidligere, sier Rukin, som har vært rådgiver overfor Sjømannskirken innen arbeidsrett.

Endringer i arbeidsmiljøloven gjør at det i prinsippet skal være enklere å gjøre midlertidige ansettelser, og det er nå mulig å ansette midlertidig i inntil 12 måneder uten begrunnelse. For å hindre at denne muligheten misbrukes, er det imidlertid en karantenetid på 12 måneder før ny person kan ansettes midlertidig for å utføre de samme arbeidsoppgavene.

Den nye hjemmelen passer ikke til Sjømannskirkens volontørpraksis, ettersom det ikke vil være gunstig bare å ansette annen hvert år, forklarer Danielsen.

LES OGSÅ: Stadig flere sosialsaker i sjømannskirken

Vurderer nytt tiltak

Danielsen peker på at Sjømannskirken nok kunne funnet andre måter å organisere volontørarbeidet sitt på, slik at det bar mer preg av å være opplæring. Dette må i så fall forankres hos daglige ledere på den enkelte kirke.

– Vi må finne andre løsninger som gjør at vi ikke tapper budsjettet, sier hun.

Ved å legge ned volontørstillingene, mister Sjømannskirken både ungdommelig arbeidskraft og idealisme – og et godt rekrutteringsverktøy, understreker Danielsen.

– Mange ettåringer har søkt seg tilbake til oss eller tatt teologiutdanning senere, sier hun.

Former for ettåringsstillinger er også vanlig i andre kristne organisasjoner. Danielsen understreker at Sjømannskirkens vurdering bare gjelder deres egen praksis.

Folkehøgskolene knyttet til Noregs Kristelege Folkehøgskolelag tar på sin side ikke inn volontører, men tilbyr andreårs-elever opplæringsprogram og assistentroller.

– Dette er en kombinasjon av undervisning og veiledet praksis, hvor elevene også kan søke lån og stipend hos Lånekassen, forteller daglig leder Tor Grønvik.

LES OGSÅ: Verdens skumleste juletradisjon har fått nytt liv

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter