Nyheter

Sjøen som ble redusert til en tidel på 50 år

Det utspiller seg en humanitær krise av enorme dimensjoner rundt den sterkt krympende Tsjadsjøen. 11 millioner mennesker i fire land trenger akutt hjelp.

Fredag inviterer den norske regjeringen til internasjonal giverkonferanse for krisen som utspiller seg i området rundt Tsjadsjøen.

Det handler om 10,7 millioner mennesker i Nigeria, Kamerun, Niger og Tsjad som lider av konflikt, vanstyre, tørke og matmangel. En fjerdedel av dem er på flukt fra sine egne hjem.

Boko Haram herjer

Den verste krisen utspiller seg i det nordøstlige Nigeria, der den islamistiske terrorgruppen Boko Harams herjinger har forsterker nøden i kjølvannet av økonomiske nedgangstider og tørke.

De voldelige og IS-tilknyttede islamistene står bak ekstremt alvorlige brudd på menneskerettighetene, inklusive drap, bortføringer og misbruk av en rekke skolejenter. Terrorgruppen har siden 2009 drept anslagsvis 14.000 mennesker, og skremt rundt 3,5 millioner mennesker på flukt i de fire landene.

LES MER: Titalls millioner sultne til sengs

Mange barn rammes

En stor del av ofrene er barn. Ifølge Unicef er 1,4 millioner barn drevet på flukt, mens ytterligere en million er låst til områder hvor de ikke kan nås med hjelp. En halv million av disse lider av ekstrem underernæring og sult.

– Situasjonen er svært kritisk. Over sju millioner mennesker mangler nok mat. Nå er det viktig at vi tar et felles, internasjonalt krafttak for å hindre at situasjonen blir enda verre. Samtidig må vi se på løsninger på lengre sikt, for å forebygge nye kriser, sier utenriksminister Børge Brende (H), som samtidig roser norske bistandsorganisasjoner for å gjøre en viktig innsats i de rammede landene.

LES MER: Kan fortsatt redde mange barn

Brende: Sammensatt konflikt

Brende påpeker at den sammensatte krisen krever tiltak på flere områder:

– Regionen er sårbar, preget av underutvikling, dyp fattigdom, korrupsjon, tørke, klimaendringer, usikkerhet og væpnet konflikt. Ikke minst Boko Harams herjinger i nordøstlige Nigeria, som senere har forflyttet seg til nabolandene, har ført til at mange har måttet flykte og dermed mistet sitt livsgrunnlag.

– Hva er målet med giverkonferansen i Oslo?

– Å mobilisere økt politisk oppmerksomhet og økt bistand til mennesker i nød i det nordøstlige Nigeria, Niger, Tsjad og Kamerun. Norge vil legge spesiell vekt på utdanning, et hovedsatsingsområde for oss både i den humanitære bistanden og i utviklingspolitikken. Det er dagens unge som skal sikre stabilitet og utvikling og håndtere fremtidens utfordringer, sier Brende.

LES MER: Hungersnød i Sør-Sudan

Tsjadsjøen tørker opp

I tillegg til Boko Harams herjinger, er befolkningen ofre for tørke, klimaforverring og vanstyre.

Den engang så mektige Tsjadsjøen kan stå som et symbol på problemene. Da de fire landene som grenser til sjøen ble selvstendige fra sine franske og britiske koloniherrer for et drøyt halvt århundre siden, var innsjøen blant verdens største. Nå er den redusert til mindre enn en tidel (se faktaramme).

Den raske inntørkingen har hatt dramatiske konsekvenser for livsgrunnlaget i regionen, inklusive redusert fiske og tilgang til vann til dyrking og kvegdrift. På mindre enn 20 år fra starten av 1970-tallet ble fisket redusert med tre fjerdedeler, og siden har fangstene gått ytterligere ned. Restene av sjøen er nå rammet av stor grad av gjengroing.

Grunn sjø tappes

Tsjadsjøen er svært grunn, bare rundt halvannen meter gjennomsnittlig dybde i dag. Dermed har den vært svært sårbar for de to hovedårsakene til nedtappingen:

Menneskelig aktivitet med kraftig tapping av vann til forbruk og irrigasjon i landbruket, samt nedbørssvikt som delvis kan forklares med klimaendringer.

Anslagsvis halvparten av nedgangen skyldes menneskers vannforbruk. Fortsatt henter rundt 30 millioner mennesker livsgrunnlag fra sjøen og nedslagsfeltet, det såkalte Tsjadbassenget.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter