Nyheter

Sjelden tvillingordinasjon - tvillinger ble prest samme dag

Tvillingene Rasmus Rustad og Rosemarie Rustad Sakston er døpt og konfirmert sammen. I dag ble de ordinert til prest sammen i Ringebu stavkirke.

I dag ble tvillingene Rasmus Rustad og Rosemarie Rustad Sakston ordinert i Ringebu stavkirke. Selve ordinasjonen ble foretatt av biskop Solveig Fiske i Hamar bispedømme.

I forkant av ordinasjonen fortalte hun til Vårt Land at hun gledet seg til begivenheten. Det er første gang hun ordinerer tvillinger til prestetjeneste. Hun tror heller ikke at dette har skjedd tidligere i Hamar bispedømme.

Talte sammen på den store dagen

Talen for dagen var en dialog mellom de to ny-ordinerte 26-åringene. De hadde valgt bibelteksten om at høsten er stor, men arbeiderne få, fra Matteus 9. kapittel. Talen, som de har forberedt sammen, minner tvillingene om hvorfor de har valgt nettopp presteyrket.

– Jeg bestemte meg for å studere teologi etter å ha tatt et år med bibelstudier på Sagavoll folkehøgskole. At jeg skulle bli prest, bestemte jeg meg for etter den første menighetspraksisen. Det å kunne møte mennesker i glede og i sorg, ga mersmak, forteller Rasmus Rustad.

Rosemarie Rustad Sakston sier hun nok ble påvirket av at faren deres er prest.

– Jeg vokste opp med at det var en meningsfull jobb, og at faren min virket fornøyd. Å studere teologi, bestemte jeg meg for da jeg jobbet på KFUK-hjemmet i London. Der møtte jeg flere aktive kristne ungdommer. Valget om å bli prest, gjorde jeg – i likhet med Rasmus – i den første praksisperioden, sier hun.

Viktig praksisperiode

Det å kunne følge en prest i arbeidet, men også selv få prøve seg, ble en erfaring som Rustad Sakston var glad kom tidlig i studietiden.

– Jeg visste at alle teologiemnene var interessante. Da selve praksisen også var det, var det ikke mer å lure på.

Først tenkte hun at det kunne være greit å starte yrkeskarrieren som kapellan. Men da det ble ledig soknepreststilling i Fåberg menighet, søkte hun – og fikk jobben.

– I dag er det jo flere sokneprestillinger enn andre prestestillinger. Klart det var en overgang å gå fra avsluttende studier i våres, til å være sokneprest i juli! Men jeg har møtt stor forståelse både fra prestekontoret og menigheten for at jeg kommer rett fra studiet, sier hun.

Tror alle kristne har et kall

Tvillingbroren Rasmus Rustad skal snart begynne som feltprest i Garden.

– Det blir nok temmelig annerledes enn å være menighetsprest. Mer samtale og sjelesorg, ikke ulikt slik Jesus gikk rundt og pratet med folk, tror han.

– Opplever dere at presteyrket er et kall?

– Jeg har ikke hatt én konkret og plutselig kallsopplevelse. Jeg tror alle kristne har et kall om å tjene Gud og hverandre, svarer Rosemarie Rustad Sakston.

Tvillingbroren sier han en stund også vurderte å bli baker, kokk eller barnehagelærer. Han er enig med søsteren i at en kallsopplevelse ikke er forbeholdt prester. Han ser også at det er flere yrker man kan tjene Gud i.

– Nå er det mest slik at jeg hviler i erkjennelsen av å skulle være prest, sier han.

Biskop: – Ekstra høytidelig

Før ordinasjonen spurte Vårt Land biskop Solveig Fiske om hva hun ville legge vekt på i sin tale til de to.

– Jeg vil poengtere at det er ekstra høytidelig, og ekstra fint og fascinerende, at de to, som har vært så tett på hverandre helt fra de var en begynnende spire i mors livmor, og som er født på samme dag, døpt i samme vann, og blir konfirmert samtidig – nå også ordineres sammen, sa Fiske.

Tvillingenes prestekall ble også viktig å fremheve for Hamar-biskopen.

– Jeg vil løfte frem at de kan gå inn i prestetjenesten med trygghet om at de er kalt av Gud og av kirka.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter