Verden

Sjarmoffensiv i Afrika

I fire dager har Israels statsminister Benjamin Netanyahu reist rundt til afrikanske statsledere. Sjarmoffensiven skal gi mer business, nye venner og mindre kritikk.

På rundturen til Uganda, Kenya, Rwanda og Etiopia møtte Netanyahu en rekke afrikanske statsledere til samtaler om blant annet felles innsats mot terror, samt andre tiltak for å styrke Israels bånd til Den afrikanske union (AU) med sine 54 medlemsstater.

LES OGSÅ: Israel har vunnet – palestinerne har tapt

Snu kritikk

Ahar ved flere anledninger støttet resolusjoner som fordømer Israel i konflikten med palestinerne. Med sterkere bånd til afrikanske statsledere håper Netanyahu å snu kritikk til støtte fra AU og enkeltland på kontinentet.

Netanyahus ambisjon er økt diplomatisk støtte og forståelse for Israel fra afrikanske land i internasjonale fora. Et av målene­ for Israel er å få tilbake observatørstatus i AU, som de mistet i 2002 etter press fra den sterkt Israel-kritiske diktatoren Moammar­ Gaddafi i Libya. Palestinerne­ er siden belønnet med observatørstatus, og mange afrikanske land har sympati med palestinerne som en underdog i kamp for egen stat.

LES OGSÅ: Kinas Afrika-suksess på vippepunktet

Blunder

Netanyahus rundreise startet i Uganda, der han mintes den dramatiske Entebbe-aksjonen for 40 år siden der hans egen bror ble drept (se faktaramme). I talen til den israelske delegasjonen­ presterte Ugandas president Yoweri Museveni oppsiktsvekkende nok å kalle Israel for Palestina flere ganger.

Reisen skjer ikke uten kritikk fra den israelske opposisjonen, som anklager Netanyahu for å flykte fra tallrike problemer hjemme. De hevder at han øser ut nærmere 60 millioner kroner på turen, inklusive stort sikkerhetsopplegg og kostbar safari. Ifølge israelske myndigheter er kostnadene under halvparten.

LES OGSÅ: 70 millioner barn under fem år dø innen 2030

Terrorbekjempelse

Paradoksalt nok kan Israels lange erfaring med terroraksjoner bidra­ til å styrke båndene til en rekke afrikanske land som i økende­ grad er utsatt for terror på hjemlig grunn. De ser nå felles interesse med Israel i kamp mot islamistisk­ ekstremisme.

Blant annet har Kenya opplevd en rekke terrorangrep fra 
al-Shabaab, islamistgruppen som fra nabolandet Somalia som har bånd til IS og al-Qaida. Kenya­ skal bygge et 700 kilo-
meter langt sikkerhetsgjerde mot Somalia, og vil i likhet med flere andre afrikanske land kjøpe verdensledende israelsk militær- og sikkerhetsteknologi.

LES OGSÅ: Afrika firedobles før 2100

Etiopiske jøder

Gårsdagens besøk i Etiopia er spesielt fordi den jødiske folkegruppen falasha (eller Beta Israel, Israels Hus), skriver sin jødiske tradisjon tilbake til kong Salomo. I mai 1991 klarte Israel i en spektakulær flyoperasjon å transportere 14.000 utsatte, etiopiske jøder til Israel.

Senere har det vært store kontroverser for å få såkalte falash mura til Israel, kristne familier som er etterkommere av opprinnelige etiopiske jøder som skal ha blitt tvangskonvertert på 1800- og 1900-tallet.

Det lever anslagsvis 130.000 Beta Israel og falash mura i Israel­ i dag, der flertallet tilhører Israels fattigste sjikt. Ifølge en studie fra 2012 tjente de etiopiske jødene­ 30–40 prosent mindre enn Israels­ underprivilegerte arabiske befolkning. I fjor protesterte israelske etiopiere voldsomt mot påstått rasisme.

SPALTIST: Hvorfor er det viktig å si at drapet på et sovende bar skjedde i et okkupert område?

Voksende marked

Med i den israelske delegasjonen var 70 ledere i israelske selskaper, som kan tilby noen av verdens mest avanserte produkter innen vannteknologi, jordbruk, IT-teknologi, militærutstyr og energi.

Med en voksende middel-
klasse og sterkt økende befolkning sør for Sahara, ser selskapene store­ muligheter for å øke dagens relativt­ beskjedne eks-
portandel på 2 prosent til Afrika.

Underveis på turen har det 
dukket opp nye korrupsjonsanklager mot Netanyahu. Den omstridte­ franskmannen Arnaud­ Mimran har fortalt etterforskere­ at han i 2009 ga Netanyahu­ 200.000 dollar­ under hans valgkamp for å bli statsminister. Det overstiger i så fall den lovlige grensen for kampanjebidrag.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden