Nyheter

Siv kan bruke tollfalker

Narkohundene kan få selskap av egne tollfalker som kan jakte smuglerbrevduer, foreslår Finansdepartementet, og sier en mur mot naboland kan koste 800 milliarder.

Straks Solberg-regjeringen har klasket neste års statsbudsjett på bordet, kan opposisjonspartiene kaste seg over Siv Jensens Finansdepartement og be dem regne ut kostnader på alt man ønsker utredet, som så kan brukes til å snekre nye politiske utspill.

Tallknusing

I Senterpartiet ønsker man å få bukt med smuglingen inn til Norge. Derfor ber Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som selv sitter i Stortingets finanskomité, tallknuserne i Finansdepartementet regne ut hvor my det vil koste å oppbemanne Tollvesenet for at de skal klare ta de aller fleste smuglerne:

LES MER Sp jakter kirkens arvesølv

Samfunnsmål

– Hvor stor må bevilgningen i statsbudsjettet for 2018 være, dersom den anslåtte andelen beslaglagt henholdsvis øl, vin, sprit og narkotika skal utgjøre henholdsvis 50 prosent, 70 prosent og 100 prosent av totalt ulovlig innført mengde?

Finansminister Jensen, som er øverste sjef for Tollvesenet, erkjenner at selv om etaten skal «beskytte samfunnet mot ulovlig inn- og utførsel av varer», vil Tollvesenet aldri nå målet.

Brevduesmugling

Men departementet lister likevel opp flere splitter nye kontrolltiltak i svaret til Senterpartiet, som viser at Norge vil få en gigantetat med svært overraskende virkemidler – om man skal prøve å nå Sps mål:

• «Å skulle stanse "100 prosent av totalt ulovlig innført mengde" vil innebære at absolutt alle reisende, transportmidler, containere, brev/pakker og så videre må stanses og kontrolleres på grensen.»

• «Samtidig må 2.366 kilometer grense mot Sverige og Finland stenges fysisk for å hindre at noen tar seg over grensen uten å bli kontrollert – grensen mot Russland er allerede stengt/kontrollert. Basert på kostnadsanslag for USAs mur mot Mexico kan prisen for Norges del bli alt mellom 120 og 800 milliarder kroner. Da er det ikke tatt høyde for at byggekostnadene i Norge trolig er høyere enn i USA. Og da har vi enda ikke begynt å bekymre oss for vår over 25 000 kilometer lange kystlinje – fire ganger så lang om vi teller med øyene.»

• All post inn til Norge vil også måtte gjennomlyses og åpnes. Selv om vi trekker av for postkort fra ferierende nordmenn på de over 40 millioner postsendinger som hvert år distribueres av Posten – i tillegg kommer forsendelser med andre transportører – tilsier et uakademisk anslag at vi trenger i overkant av 10.000 tolltjenestemenn, bare for å kontrollere post og pakker.»

• «Tolletaten er godt kjent med at smuglere er kreative og oppfinnsomme. Det er derfor ikke usannsynlig at brevdueindustrien vil få et oppsving i et slikt regime. På dette området er det lite erfaring i dag, men man kan håpe at et eventuelt slikt problem kan løses med tollfalker eller droneteknologi.»

• 9 millioner person- og varebiler kjører inn i Norge årlig. «Når Tolletaten i dag har kontroller og stenger E6 slik at alle biler må innom tollstasjonen danner det seg raskt køer over grensen, selv om så godt som alle bilene bare får kjøre rett gjennom kontrollen. Hvor lange køene vil bli dersom alle bilene skal kontrolleres er vanskelig å se for seg.»

• «Alle personer vil dessuten måtte kroppsvisiteres ved grensepassering og bagasje må gjennomlyses og åpnes, og om man skal være 100 prosent sikker må reisende også gå gjennom en såkalt kroppsskanner som viser om man smugler stoff inni kroppen. Med nesten 40 millioner reisende inn i Norge årlig sier det seg selv at dette ikke er praktisk gjennomførbart.»

LES MER Vedum klar for å skape ny politikk med de blåblå

Lovnad

– Det er med andre ord umulig å sikre seg mot all smugling, avslutter Finansdepartementet, men lover at Tolletaten skal jobbe kontinuerlig med å ta flere smuglere.

Tollvesenets beslagoversikt første halvår viser at de svartkledde tar flere øl- og spritsmuglere i år enn første halvår i fjor.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter