Klima

Siv Jensen truer med bistands-pine for KrF

Frp-leder Siv Jensen setter KrF under press: Partiet får ikke en krone mer til bistand uten at midlene går til kamp mot plast i havet.

(Gardermoen): I sin tale til årets Frp-landsmøtet fremsto Jensen som den nye «Miljø-Siv»: Hun snakker frem partiets rolle for en grønnere verden. Ikke minst i kampen mot forurensende plast i havet.

Plutselig pekte Jensen ut hvor pengene mot plast skal hentes fra:

– Vi vil bruke av de 35 milliardene som brukes til bistand til å rydde opp i havet, varslet Jensen, som også styrer statens pengesekk som finansminister.

BERIT AALBORG: «Frps interne motsetninger har potensial for splittelse»

Går mot budsjettkamp mellom KrF og regjeringen

KrF er fortsatt nøkkelparti i Stortinget om regjeringen skal få flertall for statsbudsjettet. Og på KrFs ønskelister i forhandlinger står alltid et lite løft for verdens fattige. Spesielt i Afrika.

Men nå må KrF belage seg på nye tider:

– I forhandlingene med KrF kommer jeg til å være helt tydelig på at flere av disse midlene må brukes til å bekjempe plast. Vi skal ikke bruke en bistandskrone mer, uten at pengene også går til å bekjempe plast i havet, sa Jensen.

Om KrF motsetter seg slik budsjettdirigering, kan det bli høydramatikk. Signaler fra regjeringens bistandsminister Nikolai Astrup dagen før kan tyde på at regjeringen som helhet tenker i lignende baner.

I sin bistandspolitiske redegjørelse varslet han «et nytt bistandsprogram mot marin forsøpling».

LES OGSÅ: Steile fronter Frp om assistert befruktning for enslige

– Niqab-nekt er ikke hatprat

Jensen tok også et oppgjør med Aps innvandrings- og integreringspolitikk – og med partileder Jonas Gahr Støre spesielt:

– Den ene dagen prøver Støre å tøffe seg i innvandringspolitikken. Men så stikker han halen mellom beina når han møtes med store reaksjoner internt, der flere lokallag tvert imot vedtar at de ønsker stor økning i innvandringen, fortsatte hun.

Ifølge Jensen kan det ikke være sånn at «Ap skal sitte med definisjonsmakten om hva som er anstendig».

– Det er ikke hatprat å ønske en streng innvandringspolitikk. Det er ikke hatprat å si nei til undtrykkende plagg som burka og niqab, sa Frp-lederen.

PER ANDERS HOEL: «Verdislag blir thrillere i Frps sal»

Stikk til Den norske kirke

Jensen langet også ut mot båndene mellom fagbevegelsen, særlig LO, og Arbeiderpartiet. I samme slengen kom hun med stikk til biskopene i Den norske kirke. Om forholdet mellom fagbevegelsen og Ap sa partilederen:

– Det ligner faktisk litt på hvordan Den norske kirke har forandret seg. Vi er mange som føler tilknytning til kirken og til det kristne budskap, men som samtidig er sterkt mot politiske standpunkt som biskopene har. Dagens biskoper gjør i praksis kirken smalere og partipolitisk farget, smalt det fra partilederen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima