Nyheter

Sitte, ikke sove her

Sergei Olifir er trett. På Norges største jernbanestasjon kan man ikke sove på benkene i framtiden.

– Er dette ulovlig? spør russiske Sergei Olifir (19).

Sammen med kameraten Aleksandr Narutto (18) har han vært på ferie i Norge. Denne morgenen har han valgt å ta seg en lur på Oslo Sentralstasjon mens de venter på toget som skal ta dem til flyplassen og videre til Spania. Han benytter seg av et par seter til å sove før avreise.

Nå vurderer Jernbaneverket og Rom Eiendom, som drifter og forvalter Norges største jernbanestasjon, å sette opp flere armlener på benkene. Årsaken er flere klager fra folk om at enkelte benytter seg av mer enn ett sete til å sove.

– Det kan være problematisk med hjemløse som ikke har noe annet sted å sove. Men for vår del, som må vente lenge på togbytte må det vel være i orden? Det er nokså dyrt å sitte på restaurantene, sier Aleksandr.

LES KOMMENTAR: Nøden på Oslo S

På vei til Norge

For to måneder siden skrev Vårt Land om at den moderne arkitekturen i dag beveger seg i en retning av å gjøre offentlige plasser mindre tilgjengelige for enkelte grupper. Med skarpe steiner, skrå benker og busskur med seter som vipper svakt fremover, hevder flere at det er blitt en internasjonal trend å ekskludere svaklige grupper fra offentlige arenaer.

Nå snakker enkelte om at trenden er på vei til Norge. Kirkens Bymisjon har protestert på forslaget om å montere armlener på benkene. De hevder overfor NRK at dette er et av flere tiltak som går i retning av «fiendtlig arkitektur».

Vil ikke jage backpackere

Knut Øivind Ruud Johansen avviser at backpackere og andre passasjerer som sover i ventetiden skal bli kastet ut av stasjonen. Regiondirektøren for Østlandet i Rom Eiendom forklarer at de har fått en del klager fra publikum om at det er problematisk at flere velger å benytte benken som seng.

– Backpackere og andre passasjerer skal ikke bli jaget ut av stasjonen en dag hvor togene står og flere ligger og sover. Det skal være rom for alle, men ikke for alt. Hensikten med å sette opp flere armlener er at det skal gi plass til dem som vil sitte, sier han.

Enkelte hevder at dette er veien mot «fiendtlig arkitektur» som ekskluderer svake grupper fra offentlige steder?

– Det kan de mene, men det er ikke vår oppgave å ta vare på de svake i Oslo. Vi skal ikke ekskludere dem fra Oslo S hvis de er uteliggere, narkomane eller tiggere, men Oslo S er for dem som skal ta toget. Hvis du gjør det til en vane å legge deg der mellom klokka sju og åtte om morgenen, er det et sosialt problem som andre krefter skal ta tak i, sier Johansen.

LES KOMMENTAR: Vi gikk alltid i bue rundt Fyllikskogen

– Sjekker togbillett

På Jernbanetorget utenfor Oslo S sitter en gruppe romkvinner. Etter å ha tilbrakt natten hos Kirkens Bymisjon i Gamlebyen kirke, står en ny dag for tur med å selge gatemagasin. Dagens frokost er inntatt: kaffe og croissant til 25 kroner. Men stasjonens billigste kaffe gir dem ingen rett til sitteplass på Oslo S. Ei heller en benk å sove på, eller rettere sagt: benkeplasser til å strekke seg ut på.

– Vi har prøvd å sove der, men fått beskjed om å gå. Hver gang vi sitter inne på stasjonen spør vaktselskapet om vi har togbillett. Om vi ikke har det, blir vi kastet ut, forteller den unge romkvinnen som kaller seg «Ana». Hun vil ikke oppgi fullt navn.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Har retningslinjer

Rom Eiendom har tidligere uttalt til Aftenposten at de vurderer å kutte ned på antall offentlig sitteplasser. Vårt Lands medarbeider, Christian Nicolai Bjørke, skrev i en kommentar i helgen at man snart måtte kjøpe seg et restaurantmåltid for å kunne få lov til å sitte.

– Vi har sagt at man godt kan la noen flere av sitteplassene tilhøre en restaurant – for at de skal ha mer kontroll over rydding og vasking. Men vi kommer ikke til å kutte ut alle offentlige sitteplasser, for vi må følge Jernbaneverkets retningslinjer. De må ha et visst antall. Vår primæroppgave er å drifte en jernbanestasjon, og det at folk ligger og sover på benkene har den negative effekten at det ikke er sitteplasser for de reisende, sier regiondirektør for Østlandet i Rom Eiendom, Knut Øivind Ruud Johansen.

LES OGSÅ: Dette er ikke en seng

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter