Nyheter

Sinne og sorg etter kirke-brudd

Sølvi Olimb kjenner på en sorg over å ha forlatt kirken hun har vokst opp i.

– Det skal bli herlig å komme til himmelen. Der skal det være én menighet og én lovsang, sier Sølvi Olimb i det hun innleder møtet på Vestby menighetshus.

Hun er vel vitende om at Vårt Land etterpå skal spørre henne hvorfor hun og mannen Øystein har meldt seg ut av Den norske kirke.

På Kirkemøtet i fjor ble det vedtatt at homofile kan vies i kirken. På årets kirkemøte som starter i dag vedtas selve liturgien for likekjønnede par.

LES OGSÅ: Alt er klart til bryllup

Avstand

Vel 20 mennesker sitter rundt fire småbord. I en krok sitter en tenåring for seg selv. Det er søndag og møte i Vestbyfellesskapet. Her er Sølvi Olimb og mannen Øystein sentrale ledere. Dette er nå deres nærmeste, kristne fellesskap. I kveld leder hun gruppa av forsangere.

Lyset fra møtet på menighetshuset faller på gravplassen som ligger mellom menighetshuset og Vestby kirke. Det er bare hundre meter mellom bygningene. For ekteparet Olimb har likevel avstanden til Den norske kirke vokst.

For ett år siden innså de at den ble for stor.

LES OGSÅ: Misjonsledere advarer mot «løgnkirke»

Tap

– Jeg kjenner på en sorg, en tapsfølelse. Dette har vært vår kirke hele livet. Jeg har vært med i pikekor fra jeg var 7-8 år gammel, sier Sølvi Olimb.

– Hva ligger bak følelsene?

– Det er at kirken har forlatt sitt ståsted om at homofilt ekteskap ikke er riktig. Jeg kan ikke se at det er rett ut fra Guds ord. Når biskoper og prester sier tydelig at jeg tar feil, blir jeg lei meg. Og sint, sier Sølvi Olimb.

Da det ble klart at kirken skal vie homofile «var begeret fullt», og hun sendte utmeldingsskjemaet.

– Jeg mistet gnisten til å gjøre noe mer i Den norske kirke, sier Sølvi Olimb.

Like etter Kirkemøtets vedtak fulgte mannen etter. Han er enig, men ble dessuten lei av en tungrodd kirke, en kirke som gir for stort rom for kultur og der man skal ta så mange hensyn i bruk av kirken, blant annet til Riksantikvaren.

– I forkynnelsen blir det «for mye pjatt» der politikk og olje blandes inn. Det er ikke fokus på det ene om at folk skal bli frelst. Så lenge det eksisterer to syn på homofile vigsler, er det også uforutsigbart hvilken prest man får når nye ansettes, sier han.

LES OGSÅ: Oppfordrer ikke folk til å melde seg ut

Misjonskollekt

På Vestby menighetshus blir talerstolen med det store korset stående tom under møtet. Kveldens taler bruker et notestativ som talerstol når han stiller seg midt i rommet, nær forsamlingen, og snakker om nådens år.

Øystein Olimb må lete etter den grå kollektbøssa i plast før han finner den på kakebordet.

– Vippser hele gjengen? mumler han når han ikke får så mange kontanter i bøssa.

Det blir likevel 1.600 kroner. Alt går til misjon, kanskje til NLMs Japanarbeid som de har sett en film om på møtet.

LES OGSÅ: Legger siste hånd på vielsesritualet

NLM-oppvekst

Begge har vokst opp med ett ben i Den norske kirke og ett i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). De møtte hverandre på Fjellhaug der NLM har skoler og hovedkvarter. Sølvi og Øystein Olimb snakker varmt om hvordan de som nyinnflyttede og nygifte til Vestby for 19 år siden, ble tatt godt imot i kirken. Der har de engasjert seg, blant annet i søndagsskolen og har arrangert uformelle samlinger enkelte fredags- og søndagskvelder.

Nå deltar de i stedet i Follokirken, som er en større NLM-forsamling i området. Men det meste av energien går til å bygge Vestbyfellesskapet, som har vokst ut av husmøter hjemme i deres egen stue. Med tiden håper de at det skal bli en egen forsamling. Menighetshuset leier de av en stiftelse – som tilhører Vestby kirke.

LES OGSÅ: – Kanskje flere burde melde seg ut

Uten bedehus

– Det er godt å fokusere på noe vi kan stå inne for. Vi er glade for at NLM har sett utviklingen i Den norske kirke og tenker forsamlingsbygging, sier Øystein Olimb.

Vestby-fellesskapet ville de ha satset på, selv om de hadde blitt værende i kirken.

– Hvor vidt markedsfører dere fellesskapet som alternativ til Den norske kirke?

– Poenget er ikke å flytte på kristne. Jeg har tro på å lage et tilbud til folk som ikke har vært i kirken tidligere, i en kommune som ikke har et eneste bedehus fra før, sier Sølvi Olimb.

– Hva tenker dere om folk som tenker likt med dere, men som blir værende i kirken?

– De har vi stor respekt for. I Misjonssambandet er vi uenige om man skal bli værende i Den norske kirke, og det må være lov å ha ulike meninger om det, sier Sølvi Olimb.

LES OGSÅ: Prester vil ikke vie likekjønnede par

– Håpløst å bli

– Hvorfor ble dere ikke værende i kirken for å påvirke?

– Jeg opplever det som håpløst sier hun.

– Det blir som å stå i Rødt og preke blått. Nei, det er livet for kort til, sier Øystein Olimb.

Men hvem blir de aktive som aktivt engasjerer seg i kirken nå? spør han:

– Det er et paradoks at en gruppe som Åpen Folkekirke får så stor makt. De har fått viljen sin nå, men vil de drive kirken videre? Eller blir det bare kultur og «utenomkirkelige» aktiviteter?

Sølvi Olimb ser ikke dystert på troens kår i Norge, selv om det har blitt «et skille i kirken», som hun sier.

– Selv om mange vil for eksempel beskytte barn mot kristen påvirkning, tror jeg det kan bli en ny vekkelse. Jeg ser mange brennende kristne som ønsker å nå Norge for Jesus.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter