Nyheter

Sikkerhetsekspert: – Jeg er for ytringsfrihet, men vi må ta inn over oss at det ikke er kostnadsfritt i verden å ha ytringer

Tirsdag gikk Telenor ut med fordømmelser av koranbrenning i Kristiansand i stor, pakistansk avis, etter brenning av norske flagg og oppfordring til å boikotte norske selskaper.

– Jeg er for ytringsfrihet og har vært en forkjemper for den i mange år, men jeg forstår Telenor. Vi må ta inn over oss at det ikke er kostnadsfritt i verden å ha ytringer, særlig ikke når de er rettet mot islam og muslimer, sier Mahmoud Farahmand.

Han jobber til daglig med risiko- og trusselvurderinger i selskapet BDO. Farahmand understreker at ekstreme islamister har vist seg villige til å bruke vold, og få barrierer har vist seg å stoppe de mest motiverte aktørene. I 2011 ble en norsk offiser drept i Afghanistan på grunn av en hendelse der koranen ble brent i USA.

– Man kan være prinsipiell helt til det er menneskeliv i spill, sier Farahmand.

Besudling

Tirsdag rykket Telenor inn en annonse på førstesiden av den pakistanske avisen The Dawn, forteller VG. Der står det:

«Vi fordømmer på det sterkeste besudlingen av den hellige koran som skjedde i Norge og fortsetter med å uttrykke vår dypeste medfølelse».

I annonsen står det videre: «Vi står solidarisk med våre medborgere og vil være forpliktet overfor millioner av pakistanere i årene som kommer. Vi vil informere alle de verdifulle kundene til Telenor Pakistan om at det sirkulerer en falsk melding fra PTA (det pakistanske teletilsynet, red.anm.) om at våre tjenester er nede og det er også avkreftet av PTA. Vi fortsetter å være forpliktet overfor folk i Pakistan og vil fortsette med å tilby kvalitetstjenester til alle pakistanere.»

Reaksjoner

Ledelsen i Telenor Norge sier til VG at de har registrert reaksjonene i sosiale medier i Pakistan.

– En av Telenors viktigste verdier er å være respektfull. Mens det innebærer å respektere ytringsfrihet, betyr dette også å respektere andres religion og kultur, sier Telenors kommunikasjonssjef Hanne Knudsen.

Mobiliserer

Nils A Butenschøn, professor emeritus ved Norsk senter for menneskerettigheter UiO sier til VG at reaksjonene i Pakistan der det norske flagget har blitt satt fyr på, er noe han kjenner igjen fra karikaturstriden for noen år siden

– Dette er en langvarig konflikt hvor symboler mobiliserer veldig, sier Butenschøn til VG.

Selv om stemningen ikke er like tilspisset som under karikaturstriden, mener Farahmand at skadepotensialet er stort.

– Konsekvensene av en voldshandling er enorme, menneskelig, i materielle verdier, i renommé og mellomstatlige forhold. Jeg er ikke for en ytringsbegrensning og er imot grunnlovsparagraf 185 om hatefulle ytringer, men vi må også ta hensyn til at handlinger får konsekvenser, sier han til Vårt Land.

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter