Religion

Sigrun (77): – Nå får politikerne gi seg!

21 sykehjem vil bli berørt når Oslo-byrådet nå kutter hele støtten til sykehjemsprestene.

– Nei kjære vene! Nå får disse politikerne gi seg! Jeg vet ikke hvordan det hadde vært her uten, forteller Sigrun Ziener (77) når hun får vite at tilskuddet til sykehjemsprestene blir kuttet. Hun er beboer ved St. Halvardshjemmet i Oslo.

21 sykehjem vil bli berørt når Oslo-byrådet nå kutter hele støtten til sykehjemsprestene.

I sitt forslag til budsjett for 2016 har flertallsbyrådet i Oslo halvert sitt tilskudd til sykehjemsprestene. Fra neste år blir hele tilskuddet på 4,7 millioner kroner bort. Det betyr at totalt 8,75 prestestillinger forsvinner fra 21 sykehjem fra sommeren av.

LES OGSÅ: Oslobyrådet droppet religion i byrådserklæring

Snakker om sorg og glede

Vårt Land møter Sigrun Ziener på St. Hallvardshjemmet. Her forteller om mange fine samtaler med sykehjemsprest Hilde Margrethe Voll, som nå kanskje får andre arbeidsoppgaver:

– Vi sitter ofte på rommet og snakker om sorg, men også gleder er viktig å dele. Hun er åpen, og jeg er åpen tilbake, det er enestående. Det er veldig viktig når man er langtidsboende, forteller hun.

LES OGSÅ: Halvparten tror på et liv etter døden

Vet lite om behov

Det har vært sykehjemsprester i Oslo siden 90-tallet. Ifølge byrådet har ikke ordningen vært evaluert på lang tid, og dette er bakgrunnen for kuttet.

– Vi ser at det er behov for å få en oversikt over hvordan disse midlene er benyttet, sier Mette Kolsrud (SV), byrådssekretær hos Byråd for eldre, helse og sosiale tjenester i Oslo kommune.

I Forskrift om en verdig eldreomsorg står det at man skal «tilby samtaler om eksistensielle spørsmål».

– På hvilken måte skal beboere på Oslos sykehjem få dette tilbudet uten sykehjemsprestene?

– Tilbudet er ikke avhengig av at vi gir penger til bispedømmet. Vi ønsker å få kartlagt hvilket behov som er der. Det vet vi lite om i dag, sier Kolsrud.

I budsjettet har ikke byrådet satt av midler til alternative løsninger. Kuttet på 4,7 millioner er også lagt inn de neste tre årene.

– Hvor skal midler til en tilsvarende tjeneste som også omfatter andre livssyn tas fra?

– Det er ikke sikkert at det å fylle opp med stillinger er løsningen. Mange sykehjem har kompetanse i egen stab. Lokale prester kan også bidra. Vi må se hva behovet er, sier hun.

NY SERIE, ELDREGARDEN: – Jeg har ikke tid til strikking og sånt

– Umettelig behov

– Dette er et stort skritt tilbake. I lover og forskrifter legges det opp til at man skal bygge opp respekten for hele mennesket og gi åndelige og eksistensielle tilbud, sier sykehjemsprest Hilde Margrethe Voll.

Hun arbeider til sammen 80 prosent som sykehjemsprest på Vålerengen bo- og servicesenter og St. Halvardhjemmet. Om lag halvparten av stillingen er finansiert av midlene fra Oslo kommune.

Voll forteller om et «umettelig behov» for samtale, sjelesorg og annet sorgarbeid for beboere og pårørende på sykehjem

– Beboerne er glade for at det er noen som kan sette seg ned. I tillegg til at jeg selv er troende og prest, er det tiden og nærværet som er mitt viktigste arbeidsinstrument, sier hun.

– Korttenkt

Sykehjemsprestene skjønner argumentet om at ordningen skal inkludere forskjellige livssyn.

– Derfor er det korttenkt og formålsløst å kutte dette uten å ha et velfungerende alternativ på plass. Vår kompetanse på sjelesorg og samtalepartnere kunne blitt brukt som en ressurs, sier hun.

Selv om hun er prest og kristen, forteller hun at hun har mange samtaler med mennesker fra andre religioner eller livssyn.

– Jeg blir veldig ofte rørt av tilliten jeg møter hos annerledes troende. Mange med en tro synes det er godt å snakke med andre troende, sier hun.

LES OGSÅ: – Tro viktig for eldre med demens

Erstattes ikke av menighetsprester

Harald Hegstad, leder for Oslo bispedømmeråd, er overrasket og skuffet over at ordningen med sykehjemsprestene avvikles.

– Behovet er stort. Vi har mange ganger tatt opp at ordningen bør utvides, sier han.

Han tror ikke at det er noen løsning at sykehjemsprestene erstattes av menighetsprester – selv om de allerede bidrar en del i dag mange steder.

– Sykehjemsprestene har en egen kompetanse. De oppretter et forhold til beboere og skaper en forutsigbarhet som er viktig, særlig når det kommer til demente. Mange sykehjemsprester følger beboerne fra de legges inn til de dør og representerer en viktig kontinuitet for pårørende og beboere, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion