Nyheter

Sier opp alle prestene

Prestene ved Betanien sykehus og sykehjem i Bergen sies opp. Nå blir det mindre sjelesorg, andakter og samtaler, ifølge direktøren. – Korttenkt, sier spesialprest.

– Det er korttenkt av Betanien å si opp begge sine prester, sier spesialprest i Borg bispedømme Tor Ivar Torgauten.

Ekspertise

– Når noe slikt skjer ved et diakonalt sykehus, er det et sterkt signal om at de ikke tar sitt oppdrag på alvor, sier Torgauten.

Han har vært opptatt av at de som bruker helsevesenet har rett til å utøve sin tro og livssyn.

– Men ikke alle sykehus eller sykehjem har egne prester?

– Nei, men tar man bort prestene som er ansatt ved institusjonen, tar man også bort ekspertise som er bygget opp over tid. Å få tjenester utenfra er ikke det samme, sier Tor Ivar Torgauten.

LES OGSÅ: Underslagsdømt betaler 19 millioner til Betanien

Sender signal

Han er også bekymret for at oppsigelsen ved Stiftelsen Betanien Bergen (SBB) også sender et sterkt signal til andre institusjoner som kan tenke «kan en diakonal institusjon si opp sine prester, kan vel vi også?».

På grunn av underskudd må SBB si opp inntil 12 personer. Begge prestene er sagt opp. De andre blir tatt fra kjøkken og renhold.

Betanien er en stiftelse med sterke bånd til Metodistkirken, og har en lang tradisjon som diakonal institusjon. Styreleder Filip Rygg vil ikke gå med på at Betaniens profil nå blir svekket.

– Ser det ikke rart ut at en diakonal institusjon sier opp alle prestene sine?

– Jeg skulle gjerne hatt flere diakonalt ansatte, men skal vi beholde Betanien i de neste hundre årene, må vi drive innen de rammene vi har. Betanien skal fremdeles være et fyrtårn innen diakoni, sier Rygg.

LES OGSÅ: Leverte medaljen tilbake til kongen

1,5 stilling

Han peker på at Betanien fortsatt skal ha 1,5 stilling innen diakoni.

– Det betyr at Betanien flere ansatte på dette området enn mange kommunale institusjoner, sier Rygg.

Den gjenværende lederen for diakoniavdelingen er ikke diakonalt utdannet.

Styrelederen hevder at han ikke vet hvem som er sagt opp. Styret har bestemt rammene for kuttene, men det er konstituert direktør Audun Korsvold som har bestemt hvem som skal gå.

Ifølge direktør Audun Korsvold blir det nå mindre kapasitet til sjelesorg, andakter og samtaler. Noe penger blir satt av til å kjøpe prestetjenester for å kompensere for nedbemanningen, skriver Bergens Tidende, som har intervjuet ham.

Gjennomsyre

Betanien er nå i en prosess der de spør seg hva det er å være en diakonal institusjon, sier Filip Rygg.

– Styret har gitt en klar melding om at den enkelte medarbeider skal utrustes til det diakonale arbeidet. Det skal gjennomsyre organisasjonen. Det er ikke antall prester vi skal bli målt på. Kuttene er ikke noe forsøk på å ta vekk vårt diakonale arbeid, sier styrelederen.

LES OGSÅ: Sterk kritikk av Betanien-styret

Underslag

Betaniens omdømme ble rammet da direktøren Are Blomhoff i 2015 ble dømt til fengsel i tre år for underslag som han blant annet brukte på sexfester i Spania. Han skylder fremdeles 18 millioner kroner, men Betaniens underskudd skyldes ikke denne saken, skriver Bergensavisen.

Blomhoffs etterfølger, Knut Rasmussen, satt bare to år før han sa opp. Audun Korsvold har siden november i fjor vært konstituert som direktør. Stiftelsen Betanien søker nå etter ny administrerende direktør.

LES OGSÅ: Rykket opp etter sexskandale – nå trekker han seg

Egne prester

Haraldsplass er det andre diakonale sykehuset i Bergen. De har langt flere pasienter og har tre prester ansatt. Diakonhjemmet i Oslo har tre prester, mens Lovisenberg diakonale sykehus i samme by har 5,5 presteårsverk.

Byrådet i Oslo ville i fjor først ville ta bort de faste overføringene til sykehjemsprester, men snudde og bevilget ekstra penger slik at også mennesker med andre livssyn kan bli betjent.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter