Politikk

Sier ja til kirkevern, men setter ikke av penger

Partiene på Stortinget er enige om at landets middelalderkirker trenger bedre vern, men de som vil opprette et fond er i mindretall.

Senterpartiet og Kristelig Folkeparti har den siste tiden framstått som ivrige forkjempere for bevaring av steinkirker fra middelalderen. Nå jubler både de og KA, arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter, fordi en samlet energi- og miljøkomité onsdag ble enige om at det trengs en plan for dette.

Ingen fond sikret

Men på ett punkt er de likevel ennå ikke enige. Venstre satte foten ned når det kom til ønsket om å opprette et kirkelig kulturminnefond, siden neste års budsjett allerede er vedtatt og regjeringspartiene ikke ønsker å love bort penger til fremtidige budsjetter allerede nå.

Dermed er det ikke flertall for å finne ut omfanget behovet, sette av penger eller gi forvaltningsansvaret på nåværende tidspunkt.

Hva betyr det, Marit Arnstad i Sp?

– Det betyr at vi ikke får et flertall for å sette i gang arbeidet med kulturminnefond nå, men det er fortsatt mulig å drøfte det i en strategi som vi jo har fått støtte til.

Arnstad er svært fornøyd med at alle partiene på Stortinget stiller seg bak ønsket om å utarbeide en strategi for å bevare middelalderkirkene. I tillegg vil de Stortinget be regjeringen se på om de kan få til et lignende program som allerede finnes for bevaring av stavkirkene.

– Det er svært positivt at hele komiteen står bak flere forslag om de historiske kirkene våre. Vi har hatt et vedlikeholdsprogram om stavkirkene, men vi har mange andre fine kirker, og det er tungt for kommunene å stå med dette ansvaret alene.

LES OGSÅ: Derfor får bedehusene får nytt liv

I neste omgang

Men dersom kommunene ikke skal stå med dette ansvaret alene, burde det vel vært satt av noen midler i et fond?

– Ja, vi mener også at man må utrede et kulturminnefond for kirken – der staten inngår i et spleiselag med kommunene. Men dette kan vi fortsatt få til i neste omgang, og derfor er jeg svært optimistisk, sier Arnstad.

Hun understreker at Stortinget ikke ber staten om å overta ansvaret.

– Kommunene har ansvaret – men de bør få hjelp fra staten. Det ligger ingen penger i dette nå, men det er en bestilling til regjeringen om å sette i gang et arbeid for å lage en strategi for hvordan ta vare på disse kirkene.

Viktig steg i riktig retning

Frank Grimstad, administrerende direktør i KA, sier de ser på innstillingen som et «formidabelt gjennombrudd».

– Vi registrerer jo at det ikke er enighet om å opprette et eget fond, men vi er primært glade for at de er enige om å lage en handlingsplan.

Han har jobbet i KA i om lag 30 år og har lenge prøvd å få vern av kirker på statens agenda.

– Vårt poeng er at staten må på banen med en strategi, og om de gjør det med et fond eller andre virkemidler har vi ikke vært særlig opptatt av. Det har aldri vært en slik bred allianse tidligere.

– Men er dere ikke redde for at det koker bort når det ikke er avsatt konkrete midler?

– Vi er alltid redde for det, men vi tror at den politiske viljen er til stede. Det skyldes at man ser at det er krevende for mange kommuner å ta vare på de eldste kirkene. Det finnes små kommuner med tre middelalderkirker, og det er klart at det blir for stort ansvar for kommunen å ta seg av dem, sier Grimstad.

LES OGSÅ: «Stavkirkene er Norges eneste bidrag til verdensarkitekturen»

– Like fullt en forpliktelse

Ola Elvestuen i Venstre leder energi- og miljøkomiteen.

Hvorfor sier Venstre nei til å opprette et kirkebevaringsfond?

– Det viktigste er at man får laget en plan for å ivareta historiske kirker, og det er det vi trenger å få på plass. Deretter kan vi finne ut hvordan vi skal finansiere vedlikeholdet.

Venstre ønsker å verne kirkene gjennom direkte bevilgninger over statsbudsjettet, og Elvestuen sier et eventuelt fond må komme i neste i rekke.

– Men det handler definitivt ikke om at vi ikke forplikter oss til å verne kirkene. Vi må sørge for at staten også tar del i vernet av vår helt sentrale kulturarv, og disse kirkene har også en egenverdi utover det å være kulturminne, sier Elvestuen.

LES ALT OM KIRKEØKONOMI HER

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk