Religion

Sier ja til juletregang

Elever ved Oslo-skole må få tillatelse fra foreldre for å gå rundt juletreet på skolen. – Ikke religionsutøvelse å gå rundt juletreet, sier ministre.

Forrige uke fikk elevene ved Slemdal skole i Oslo en lapp om at de må ha foreldrenes tillatelse for å gå rundt juletreet, skriver Nettavisen. Rektor Vegard Kjesbu tolker paragraf 2-3a i Opplæringsloven dit hen «at enkelte kan oppfatte det å gå rundt juletreet som utøvelse av religion».

– Vi vil ikke støte noen, sier Kjesbu til Nettavisen.

LES OGSÅ: – Slapp av, skolefolk

Må ikke bli redde

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har delt saken på Facebook-siden sin, og slår fast:

– Det er ikke religionsutøvelse å gå rundt juletreet. Det norske samfunnet er bygget på noen verdier som barn og ungdom må få sjansen til å lære og oppleve. Vi må ikke bli så redde for å støte noen at vi kommer dit at foreldre får spørsmål om hvilke deler av den norske historien og kulturarven de vil at barna skal lære, skriver hun.

Også kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med en Facebook-uttalelse:

– Hvis noen lurte: Der er absolutt IKKE nødvendig å be om tillatelse for at barna skal gå rundt juletreet. Feir jul med glede – også i skolen! skriver han.

LES OGSÅ: – Lærere kan tvinges på skolegudstjeneste

Kan tendere til religiøst innhold

Også i fjor skapte det oppstyr da det ble kjent at elever ved Lesterud skole i Bærum fikk en tilsvarende lapp med seg hjem. I brev til foreldrene ber rektor ikke bare om ja eller nei til om eleven skal delta ved årets skolegudstjeneste. Foreldre bes også om aktiv påmelding til gang rundt juletreet og avkrysning på følgende: «Jeg/vi ønsker at mitt/vårt barn skal få gå rundt juletreet».

– Hva blir det neste? Hvor går grensen for hvor mange hensyn vi skal ta. Jeg synes det rokker ved noe om ikke alle elever, uavhengig av livssyn, kan samles om litt juletregang, sier Karianne Haug, som er mor på skolen, til Aftenposten.

LES OGSÅ: Ber om lov til å gå rundt juletre

Viktig med god dialog

Fire skoler i Lommedalen i Bærum har hatt felles retningslinjer rundt elevenes fritaksmuligheter, fortalte rektor ved Lesterud skole, Gry Hovland, til avisen. Hun sa at de tok utgangspunkt i et skriv fra Utdanningsdirektoratet og en dom fra Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Vi tolker juletregang, med blant annet sang av kristne sanger, som et arrangement som kan tendere til religiøst innhold, sa Hovland.

I Utdanningsdirektoratet fikk de støtte:

– Salmesang rundt juletreet kan være utøvelse av religion, sa Kristine Strømmen, pressekontakt i Utdanningsdirektoratet til Aftenposten.

– Det er viktig at skolen har en god dialog med foreldrene rundt innholdet i arrangementene før jul, slik at dersom noen foreldre og elever ikke ønsker å delta, så skal det kunne bes om fritak, sa hun videre.

LES OGSÅ: Helleland rydder bort krav om påmelding

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion