Religion

Sier ikke ifra om religiøs mobbing

Å vitse om kjønn på jobb er tabu. Terskelen er derimot lav for ­å spøke om religion, viser ny studie.

Opp til en million arbeidere i Storbritannia kan ha blitt trakassert, diskriminert eller mobbet på grunn av sin religion eller tro. Det viser en fersk studie gjort av ComRes Faith Research Center, skriver The Telegraph.

Rapportens forfatter antyder imidlertid at trakasseringen er av en slik art at folk ikke tar seg bryet med å rapportere. Respondentene opplever at episodene ikke er alvorlige nok.

LES OGSÅ: Tredobling i saker om religionsdiskriminering

Religion fritt vilt

Samtidig oppgav de spurte at de hadde følt ubehag av kollegaer som vitser om deres religiøse tro.

– Noen av de spurte fortalte oss at de syntes det var ubehagelig å nevne for sine kollegaer at de ber, sier Katie Harrison, direktør for ComRes Faith Research Center, til avisen.

Mens det er utenkelig blant kollegaer å vitse om kvinner eller personer med nedsatt funksjonsevne, så er religion fritt vilt, kunne respondenter fortelle.

LES OGSÅ: Ombud forventer flere saker om religiøs diskriminering

Respektløs språkbruk

Den samme undersøkelsen viser at én av tre arbeidere aldri snakket om religiøs tro eller tradisjoner på arbeidsplassen. Mange synes det er ubehagelig å fortelle sine kollegaer at de har vært i moskeen eller kirken i helgen.

Også tilrettelegging for praktisering av tro på arbeidsplassen er i mange tilfeller mangelfull, ifølge undersøkelsen. Bare 19 prosent av arbeidstakerne at arbeidsgiver tilrettelegger for bønn i arbeidstiden.

LES OGSÅ: Advarer mot å skjule religiøse symboler

Religion på arbeidsplassen

Likestillings- og diskrimineringsombudet gav i 2009 ut en håndbok om religion på arbeidsplassen. Der heter det at: «Ledelsen har et spesielt ansvar for å legge opp til en god omgangstone og slå ned på overtramp på ­arbeidsplassen, men alle ansatte er ansvarlige for å bidra til et godt arbeidsmiljø.» De slår også fast at «respektløs språkbruk kan være det samme som mobbing og trakassering».

LES OGSÅ: NRK-journalist bedt om å droppe korset

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion