Det opplyste politistasjonssjef Ole Hortemo i Kristiansand da det nye formannskapet møttes for første gang onsdag.

– Det er ikke kommunen som kan beslutte at en demonstrasjon er ulovlig, det er det politiet som avgjør ut fra settingen der og da eller tilleggsinformasjon vi har fått. Terskelen for å si nei er ekstremt høy, men vi har mulighet til å gripe inn underveis av hensyn til sikkerheten, sa Hortemo, ifølge Fædrelandsvennen.

– Ikke straffbart å brenne en bok

I forkant har tidligere leder Arne Tumyr i Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) varslet at han vil brenne en Koran under demonstrasjonen.

Etter å ha blitt klar over dette, har ordføreren og rådmannen i byen gjort det klart at kommunen vil trekke tilbake tillatelsen for demonstrasjonen, om Tumyr holder fast ved å gjennomføre koranbrenningen.

– Når budskapet er ubehagelig og vanskelig, blir vi testet på ytringsfrihet, ikke når det er noe alle trives med. Å brenne en bok er ikke straffbart, sa Hortemo.

Venter motdemonstrasjon

Ifølge politistasjonssjefen vil politiet imidlertid slå hardt ned på provokasjoner som kan øke faren for sammenstøt mellom SIAN-demonstranter og motdemonstranter. Han sier politiet anslår at flere hundre muslimer vil samle seg til en motdemonstrasjon.

Hortemo sier politiet derfor er klare på at det ikke skal være koranbrenning, og at de vurderer visse vilkår, som for eksempel forbud mot åpen ild.