Nyheter

Setter ned «fredsgruppe» i budsjettstrid

Budsjettkjempere tar gammelt knep i bruk: En egen arbeidsgruppe skal sjekke ut forsonende løsninger i grønn avgiftskrangel.

Etter det første forhandlingsmøtet mellom Høyre/Frp og Venstre/KrF om høstens statsbudsjett er frontene like harde.

Regjeringspartiene stiller fortsatt ultimatum til motparten om at de må sluke Høyre/Frps opplegg for grønne skatter med «hud og hår». Men partiene enes om å la en egen arbeidsgruppe jobbe med detaljer i den store problemsaken.

– Gruppen vil legge på bordet en meny for hva som kan bidra til et grønt skifte. Deretter blir det vår jobb å bringe det inn i forhandlinger og forhåpentligvis få et resultat, sier KrFs Hans Olav Syversen.

Bonus: Sparer KrFs regjeringsvalg for støy

Dermed slipper hans eget parti å ha budsjettforhandlingene som støysender rundt det avgjørende landsstyremøtet som KrF kommende helg skal ha om regjeringssamarbeid.

Før partene møttes klokken 15 i går, sa Syversen til Vårt Land at han hadde en idé om metoder for å løse flokene. Den skulle han presentere for partene.

Og grepet var en egen arbeidsgruppe. Men det grepet er ikke KrF alene om. Det har ikke minst de to blå regjeringspartiene ivret for.

LES OGSÅ: Venstre-kurs mot frontkollisjon

Hjalp bare halvveis i fjor

Også i fjor lot budsjettpartiene en egen arbeidsgruppe jobbe spesielt med det som da var den store krisesaken: Blåblå stor-kutt i bistaden. Da satt blant annet KrFs Kjell Ingolf Ropstad og Frps Per Sandberg rundt samme bord.

Denne gang er også Ropstad med. Han, Venstres Ola Elvestuen, Frps Kenneth Svendsen og Høyres Nikolai Astrup utgjør gruppen. I fjor klarte ikke bistandsgruppen løse flokene på egen hånd. Det måtte uansett et «muskeloppgjør» til på toppen de borgerlige partilederne imellom for å unngå regjeringskrise.

– Denne gruppen har ikke fått noe mandat. Den skal bare lage en meny, sier Frps Hans Andreas Limi om årets utgave.

Ultimatum som splitter

Akkurat der står partene nå: De har ikke rikket seg, og det er et hav av avstand spesielt mellom Frp og Venstre. Kimen til årets store budsjettkrangel er at Venstre/KrF krever et system for grønne skatter der miljøvennlige tiltak premieres og klimafarlige straffes.

Da statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen presenterte regjeringens svar på dette i forkant av budsjettfremleggelsen, stilte de samtidig ultimatum: KrF og Venstre måtte godta modellen deres slik den lå der og da. Altså var det ikke rom for å plusse på drivstoffavgifter mer.

Derfor protesterer spesielt Venstre. Og derfor utelukkes ikke regjeringskrise.

LES OGSÅ: KrF i klinsj med alle i alternativt budsjett

Blåblå rikker seg ikke

Overfor Vårt Land bekrefter både Høyres Svein Flåtten og Frps Hans Andreas Limi at partiene deres ikke rikker seg:

– Jeg har ikke annet på lur enn det min partileder og finansminister har sagt: Dette er en pakke som henger i hop. Folk kaller det et ultimatum, men glemmer bakgrunnen: At det er hensynet til arbeidsliv og kostnader som ligger bak, sier Flåtten.

– Vi har forsøkt å komme spesielt Venstre i møte: At det skal komme klimatiltak og en veksling av grønne avgifter og skatter. Dette er denne pakken som gjør at Frp kan være med på en forsiktig økning av bensinavgifter, sier Limi.

Men de forsøker altså å jobbe frem alternative løsninger.

Venstres milliarder

Venstres Terje Breivik lanserte dagen før et alternativt budsjett der han ville flytte på hele 40 milliarder kroner i regjeringens budsjettopplegg. I partiet hans er det flere sentrale aktører som ikke vil gå rundt grøten og går rett på kampen om grønne avgifter:

– En gruppe er et godt virkemiddel. Resultatet bør være klart jo før jo heller, men de har en jobb å gjøre på kammerset.

Budsjettforhandlingene skyter neppe fart før tidlig neste uke. Det bekreftet Høyre langt på vei etter møtet:

– De avgjørende forhandlingene vil ligge litt frem i tid. Vi må nå se på de omfattende alternative oppleggene til sentrumspartiene. Det vil derfor ta noe tid før vi kommer til det man kaller de virkelig harde forhandlingene, sa Svein Flåtten.

LES OGSÅ: Velger seg Erna – men spriker om Frp

KrF: Ingen fusjon med Venstre

I en presserunde før forhandlingsmøtet fikk KrFs Hans Olav Syversen flere spørsmål om hva det betyr at Venstre og KrF i år har større avstand seg imellom i budsjettkrav:

– Det blir nok ingen fusjon mellom oss med det første, spøkte han og fortsatte:

– Vi har ikke gått inn i forhandlinger med identiske budsjetter før heller. Men jeg ser at på det familiepolitiske området har vi stor uenighet.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter