Nyheter

Setter døra på gløtt for gjengiftede

Biskopene har gitt sine råd om sex og samliv. Nå er det opp til pave Frans å avgjøre veien videre.

Både konservative og liberale hevder de har vunnet seirer etter det katolske toppmøtet om familie og samliv som ble avsluttet i Vatikanet i helgen.

Etter tre uker med til dels heftig diskusjon, fikk pave Frans overlevert et dokument som han kan velge å ta til seg eller ikke.

Avsnittene det var knyttet mest spenning til, var de om gjengiftede skal kunne motta nattverd. I dag regnes katolikker som er skilt og gift på nytt og som ikke har fått annullert sitt første ekteskap, for å være ekteskapsbrytere. De kan derfor ikke ta del i sakramentene. Dette har ført til at mange gjengiftede har forlatt kirken.

LES OGSÅ: Dette er det katolske synodemøtet

– Gjengiftede må kunne leve og vokse i kirken

Det ferdige dokumentet, som ikke foreligger på norsk, peker på at gjengiftede må bedre integreres i kirken. Gjennom en åndelig evaluerings- og samtaleprosess med sin prest, kan det enkelte kirkemedlem bli bedre inkludert.

«De må ikke bare ikke føle seg ekskommunisert, men må kunne leve og vokse som medlemmer av Kirken, som de må kunne se på som sin mor, og som alltid ønsker dem velkommen», heter det i dokumentet.

Avslutningsdokumentet er ikke klart på hva en slik integrering innebærer og inneholder ingen konkrete henvisninger til nattverd. På direkte spørsmål fra journalister, har imidlertid ikke Vatikanet endret syn på skiltes mulighet for å motta brød og vin:

– De kan ikke motta nattverd. Det er fortsatt en vei å gå, men ingen dører er lukket igjen, sa Thomas Rosica, en presseattaché i Vatikanet, ifølge New York Times.

– Gir rom for paven

For å komme med i det ferdige dokumentet, trengte hvert punkt to tredels flertall fra de stemmeberettigede. Analytikere peker på at språket i dokumentet derfor er veldig åpent for tolkninger, noe som har ført til nye diskusjoner. De liberale kan håpe på forandring, de konservative håper på status quo – og ikke minst:

– Åpningen i dokumentet er stor nok til at paven kan gjøre hva han selv ønsker, sier jesuittpastor Thomas Reese, som dekker synodemøtet for National Catholic Reporter, ifølge religionnews.com

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nei til homofile ekteskap

Også samboerskap og kirkens forhold til homofile ble behandlet under møtet.

Avslutningsdokumentet tar innover seg at en økende mengde par lever sammen uten å være gift. Noen av grunnene som nevnes for at man ikke gifter seg er opposisjon til institusjoner, praktiske ordninger og at det å gifte seg sees på som luksus man ikke har råd til.

«Alle disse formene for samliv må møtes på en konstruktiv måte, med mål om å transformere dem til fullverdige ekteskap».

Dokumentet har ingen åpning for å godkjenne homofile ekteskap, men at homofile likevel må møtes med respekt og ikke «møte urettferdig diskriminering».

LES MER: Ekteskapet varte i 12 år – ifølge paven var han aldri gift

– Finne nye veier

De nordiske bispedømmene var representert av Teemu Sippo, biskop av Helsinki.

– Selv om kirken ser på familien og det heterofile ekteskapet som den beste rammen for barn og for samfunnet forøvrig, må vi finne nye veier å ta imot dem som faller utenfor. Skilte, gjengifte og homofile må inkluderes og ikke stenges ute, sier biskopen, sa han katolsk.no.

Friske ordvekslinger

Dette toppmøtet har vært annerledes enn tidligere toppmøter i Vatikanet. I opptakten til synodemøtene om familien, uttrykte pave Frans et ønske om åpnere diskusjoner. Det fikk han. Biskoper har blogget, twitret og diskutert utenfor møtesalen. Til tider har temperaturen vært svært høy, noe paven bemerket i sin avslutningstale:

– De forskjellige meningene som fritt ble uttrykt, om enn ikke alltid helt velmenende, førte til en rik og livlig dialog, sa han.

Ifølge Reuters vil pave Frans' konklusjon komme i løpet av 2016.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter