Nyheter

Ser mørkt på Europas demokratiske utvikling

Historieprofessor Jan Zielonka hevder i ny bok at det pågår en motrevolusjon for å slå tilbake liberale verdier i Europa. Han frykter at demokratikrisen kan bli langvarig.

Denne uken er den polskfødte Oxford-professoren i Oslo der han presenterer sin siste bok Counter-Revolution. Liberal Europe in Retreat.

Zielonka kaller seg en grunnfestet liberaler med sterk tro på overnasjonalt europeisk samarbeid, men er nå mer pessimistisk på det liberale Europas vegne enn noen gang. Han ser det som et tegn i tiden at de høyrepopulistiske Sverigedemokraterna gikk så sterkt fram i valget i landet som var sosialdemokratiets høyborg.

LES MER: Trøblete Polen og Ungarn

Populistpartier vinner fram

– Antiliberale og nasjonalistiske partier vinner fram i store deler av Europa: I Polen og Italia, i Ungarn og Østerrike, i Nederland og Sverige, i Hellas, Frankrike og Tyskland. De vinner ikke alltid valg eller havner i regjering, men de gjør det mye sterkere enn før. Det er en sammensatt protest mot liberale politikere som har feilet. Vi ser et antiliberalt systemskifte som neppe vil gå raskt over, advarer Zielonka.

Han mener selve grunnsteinene under det liberale demokratiet rokkes: Troen på et åpent marked og fri handel, et uavhengig rettsvesen, frie og kritiske medier, respekt for minoriteter og menneskerettigheter.

LES MER: «Spiller på frykt»

– En forutsetning for et legitimt demokrati er at ikke all makt konsentreres i hendene til de som er valgt. De som vinner må også beskytte minoriteter og mindretallets interesser. Hvis behovene til de som taper blir feid til side eller ikke forstått av vinneren, hvorfor skal de da støtte demokrati?

Liberalt hegemoni etter kald krig

Zielonka påpeker at etter 2. verdenskrig, og særlig etter Berlinmurens fall, fikk de liberale et ideologisk hegemoni. De definerte hva som var bra og dårlig for enkeltindividet og samfunnet, hva som var normalitet og hva som var uakseptabelt.

LES MER: Demokrati under angrep

– Enda verre enn framgangen i valg er at de antiliberale kreftene har klart å endre den politiske diskursen, ved at sentrum-høyrepartiene har adoptert mye av den antiliberale retorikken, for eksempel i innvandringspolitikken, sier Zielonka.

Han lar heller ikke venstresiden gå klar kritikken om å «gå til sengs med fienden», uten evne til å streke opp framtidsrettede alternativer basert på grunnleggende liberale verdier:

– Det er derfor sosialdemokratiet nå er en halvdød bevegelse i store deler av Europa.

LES MER: Økt kvinnemakt

Vokser på velgermisnøye

Oxford-professoren er uansett ikke imponert over de antiliberale kreftene som gjør innhogg i den europeiske velgermassen. Han mener lederskikkelsene i disse partiene virker middelmådige og uten evne til stort annet enn å utnytte en lenge oppbygget misnøye i velgermassen.

– Framgangen deres er ikke basert på friske og nye ideer for å utvikle bedre samfunn. De vil stort sett gå tilbake til den sterke nasjonalstaten, men da må de gjøre mer enn bare å vifte med flagget. Snarere enn å styrke staten, svekker de sentrale institusjoner som rettsvesenet og mediene, og dermed også nasjonalstaten.

Arven etter Reagan og Thatcher

Zielonka mener dagens antiliberale strømninger henger sammen med at politikere som Ronald Reagan og Margaret Thatcher innførte en neoliberal politikk basert på ensidig privatisering, avregulering av markedene og skattekutt som primært tjente de rikeste. Denne retningen påvirket også en sosialdemokrat som Tony Blair og hans tredje vei i Storbritannia.

– Den ukritiske omfavnelsen av det frie, selvkorrigerende markedet innebar at vi slapp reven inn i hønsegården. Finansiell sektor ble nærmest hellig, der man selv ikke etter finanskrisen i 2008 vurderte å straffe aktørene som påførte millioner europeere så mye lidelse. I stedet kjøpte politikerne ut bankene og sendte regningen til skattebetalerne.

Kritikere mener nedsiden av globaliseringen er at import av billigere varer og underbetalt arbeidskraft har rammet vestlige arbeidere ved å utkonkurrere deres arbeidsplasser.

Heiet fram globaliseringen

– Vi må huske at globaliseringen ikke har ramlet ned fra himmelen eller kommet til oss fra Kina. Dette er noe våre politiske ledere bevisst har heiet fram gjennom å åpne grensene, privatisere, avregulere og fjerne de kreftene som kunne kontrollere de økonomiske strømmene, påpeker Zielonka.

LES MER: Den udemokratiske giganten

Han mener problemet ikke er åpne grenser eller fri handel, men at fortjenesten blir så ulikt fordelt.

– Denne ulikheten er blitt tolerert og har fått vokse ut av proporsjoner, oppmuntret av en filosofi som sier at du er fattig fordi du er lat eller dum, og rik fordi du er flink og arbeidsom. Og dette fikk skje på vakten til liberale politikere som Angela Merkel.

Etterlyser djervere visjoner

Zielonka mener det nasjonalt baserte demokratiet har begrensninger som gjør at det ikke er i stand til alene å håndtere et marked som blir stadig mer grenseoverskridende.

– At selskaper som Google nesten slipper unna skatt, at det ikke blir innført avgift på finanstransaksjoner, viser hvor maktesløse vi er blitt. Uten et minstemål av kontroll med markedene undergraves demokratiet.

Zielonkas sier liberale krefter først må erkjenne hvorfor deres ideologi har tapt så mye tillit. Så må de streke opp modige visjoner og tørre å eksperimentere med alt fra Tobin-skatt på finansielle transaksjoner, til borgerlønn og arveskatt og andre måter å fordele veksten på en mer akseptabel måte enn i dag.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter