Nyheter

Ser ikke nytten

En av Norges største apotek-kjeder har bevisst valgt ikke å ta inn genetiske selvtester.

– Vi sår ikke tvil på kvaliteten på testene. Men vi stiller spørsmål ved hvilken nytteverdi de har, sier Ellen Karine Ous, fag- og kvalitetsdirektør i en av Norges største apotekkjeder, Apotek1.

I motsetning til konkurrentene Boots og Vitusapotek har Apotek1 tatt et bevisst valg om ikke å ta inn genetiske selvtester i sitt vareutvalg.

– Når vi vurderer produktene vi skal selge på apotek, vil vi at de skal ha en verdi for kundene våre. I tillegg skal vi kunne rådgi dem på en god måte, begrunner Ous valget.

LES MER: Gentester tilgjengelig på norske apotek

Gentester er stort ansvar

I tillegg er hun opptatt av at det å kjøpe en gentest er annerledes enn å kjøpe en del andre produkter på apoteket.

– Gentester er også et stort ansvar for den som skal ta testen. Spesielt når det gjelder alvorlige og kroniske sykdommer, sier Ous.

Skulle du ønske deg bedre regulering av dette feltet?

– Ja. Jeg er helt på linje med Bioteknologirådet i at dette feltet må reguleres bedre. Jeg skal ikke utelukke at apotek kan ha en rolle i å selge genetiske selvtester. Men da må det et tydeligere rammeverk på plass enn i dag.

Boots kan ta inn fler selvtester

Det ønsker også apotekkjeden Boots, som står for størsteparten av andelen av salget av de genetiske selvtestene i Norge. Men de er langt mer positive til verdien av genetiske selvtester enn Apotek1.

– Vi syns det er bedre at folk kjøper våre kvalitetssikrede tester enn at de kjøper en tilfeldig DNA-test på nett, argumenterte fagsjef Kjersti W. Garstad til NRK nylig.

Hun vil ikke utelukke at apoteket vil ta inn flere tester i tiden som kommer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter