Religion

Ser ikke det 
store behovet

Mer slunkne kirkebenker øker ikke behovet for alternative sosiale arenaer, mener 
generalsekretæren i Human-Etisk Forbund.

Generalsekretær Kristin Mile ser ikke det store behovet for nye, sekulære arenaer der folk kan møtes for å fylle et vakuum når religion taper terreng.

– I hvert fall ser jeg ikke det behovet i Norge. Vi er et land med veldig stor organisasjonsdeltagelse, der mennesker får fylt både interesser og sosiale behov i alt fra idrett til kor og historielag, sier Mile.

LES MER: Danskene er verdens lykkeligste

Etiske valg

Hun støtter­ 
intensjonene i World Happi­ness Report om å skape et best mulig grunnlag for gode etiske valg som kan sikre menneskelig trivsel, og ikke minst redusere menneskelig lidelse, der altruisme vektlegges sterkere enn egoisme. Slike etiske betraktninger og mål mener hun er like framtredende blant ­religiøse som blant humanistiske organisasjoner.

– Det er viktig når rapporten­ påpeker at lykke ikke nødvendigvis henger sammen med penger og velstand, men at vi må se på større dimensjoner, som blant annet en bedre fordeling av godene. Det er også viktig med sosiale møteplasser der man kan snakke om viktige ting i livet – det fyller livet med mening og bidrar til lykke, sier Mile.

LES MER: Ikke-troende føler eierskap til kirken

Annerledes i USA

Hun har imidlertid ikke tro på at 
nye, sekulære treffpunkter må ­skapes for å fylle et sosialt og etisk vakuum når religion ­taper terreng.

– Kanskje kan det være riktig i for eksempel USA, der man har mye bredere tradisjon for at det å tilhøre en menighet også har stor betydning som sosial inkludering. I Norge og mange andre land har både religiøs deltakelse og menighetenes sosiale rolle vært mye mindre omfattende og viktig, sier Mile.

LARS GILBERG KOMMENTERER: «Hvorfor er det ingen av de politiske landsmøtene som debatterer hvordan vi skal bli lykkeligere?»

Etterspørres ikke

Hun påpeker at det i Human-Etisk Forbunds medlemsmasse ikke er noen etterspørsel etter at o­rganisasjonen i større grad skal være treffpunkt der medlemmene kan møtes.

– Det er selvsagt hyggelig hvis mennesker kan treffes, være sosiale og diskutere ­moral og etikk i tros- og livssyns­organisasjoner, men i Norge har vi så mange andre arenaer som også kan fylle denne rollen, sier Kristin Mile.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion