Nyheter

Sentraliseringsmotstanderen fra nord

Sandra Borch (29) er tydelig på sin motstand mot sentralisering. Men når hun blir bedt om å nevne en ­inspirerende politiker, dukker et uventet navn opp.

Hvordan skiller du deg fra ­andre politikere både generelt og i eget parti?

– Det er vanskelig å sammenligne, men jeg tror jeg først og fremst er veldig tydelig som politiker. Dessuten skiller jeg meg gjennom at jeg har jobbet fire år som jurist. Da jeg trakk meg fra politikken for noen år siden, var jeg klar på at jeg skulle skaffe meg yrkeserfaring. Det er det mange politikere som mangler.

Dersom du blir valgt, kommer du først og fremst til å representere Troms og Nord-Norge eller Senterpartiet?

– Jeg er veldig klar over at dersom jeg blir valgt, så representerer jeg først og fremst velgerne i Troms. Men så er vi så heldige i Senterpartiet at vi fungerer som en viktig motmakt i en god del saker som er viktige her i Troms og Nord-Norge, særlig sentraliseringssaker. Sentraliseringen føles nok ekstra godt her oppe.

Hvordan kommer du til å sette ditt preg på Stortinget, dersom du blir valgt?

– Jeg vil være tydelig i nord-norske saker, særlig i forsvarsspørsmål.

Om du får plass på Stortinget – hva er det første du vil snu?

– Jeg vil stoppe flyttingen av hovedbasen for helikoptre fra Bardufoss til Rygge – en reform som ble vedtatt av dagens regjering med støtte fra Arbeiderpartiet. Å bevare basen i Bardufoss er viktig for Nord-Norge, og for beredskapen her oppe.

Hva er mest negativt med Norge akkurat nå?

– Den massive sentraliseringen som foregår. Her i nord skal man nå lage et gigafylke av Troms og Finnmark, uten forankring i folket. Det er sånt vi skal være forsiktige med i et ­demokratisk land, og som politikere – det er jo folket som har plassert oss der.

Hvilket grep er viktigst for å nå ditt drømmesamfunn?

– Ut i fra der jeg er nå, er det å stoppe sentraliseringen. I et større perspektiv er det å tenke på neste generasjon, og gjøre noe med den store pengebruken vi har i dag, slik at det blir penger igjen til de neste. Og så blir det selvfølgelig enda større hvis vi tenker på hele verden, med spørsmål om fattigdom og klima.

I Grunnloven heter det at ­«verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv». Bør formuleringen beholdes?

– Ja. Jeg er ganske tradisjonell der, og er oppvokst i et kristent hjem. Samtidig skal vi selvfølgelig respektere andres livssyn.

Hvor sterkt bør man regulere­ religiøse hode- og ansiktsplagg?

– Jeg er nok ganske alene i Senterpartiet om dette, men jeg er ikke så opptatt av spørsmålet.

Hvilket land bør Norge ­reagere sterkere mot?

– Jeg håper jo først og fremst vi kan bidra til å skape mer ro i verden. Men vi må også markere oss sterkere mot Russland, og ikke minst USA.

I hvilke sammenhenger kan du tenke deg å forby alkohol?

– Ingen. Vi har gode alkoholreguleringer i dag. Kommunene får bestemme skjenketiden selv, og det synes jeg er en god ordning.

Glem eget parti – hvilken ­politiker inspirerer deg mest?

– Jeg har veldig sans for Kåre Willochs måte å snakke på, og kommunisere poenger på. Han er en mann du lytter til.

LES MER: Flere intervjuer i vår serie «Motstrøms» finner du her 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter