Nyheter

Senker farten om Syria-flyktninger

Både KrF og Venstre åpner for saktere fart om mottak av kvoteflyktninger.

En løsning trenger ikke en gang være koblet til vårens reviderte budsjett, opplyser flere aktører i prosessen. Kanskje kan det drøye helt til utpå høsten.

Etter at revidert nasjonalbudsjett var lagt frem, var nemlig retorikken blitt fornyet:

Både finanskomité-leder Hans Olav Syversen (KrF) og andre aktører på blå og rød side i politikken dempet utålmodigheten som har vært inntrykket i saken om flere Syria-flyktninger.

• Samtidig med at Stortingets finanspolitikere skal bli enige i et budsjett om ekstramidler til vei, kommuner, fattige barn, og skal alle forhandlinger om Syria-flyktninger pågå i et «eget rom».

• Det er prosessen som parlamentariske ledere – som eksempelvis Trine Skei Grande (V), Harald T. Nesvik (Frp) og Jonas Gahr Støre – skal drive frem. Der er målet å få til et kompromiss om å motta et større antall kvoteflyktninger.

I praksis er det stortingsflertall for 10.000. Forhandlingene toppene imellom fortsetter 19.5.

LES OGSÅ: Velger Syria over samarbeid

Løftes ut

Men både Syversen og eksempelvis Venstres Terje Breivik ser for seg at et forlik heller kan fremmes i en egen tilleggsproposisjon fra Erna Solberg – i stedet for å bli en del av innspurten med revidert budsjett.

Da blir slaget om summene løftet helt ut av revidert budsjett – og selve justeringen av statsbudsjettet.

– Blir det enighet mellom parlamentariske ledere – eksempelvis i slutten av mai – kan en tilleggsproposisjon behandlet i Stortinget i vår, eller man kan vente til høsten. Men da må alle vite at partiene stiller opp med de nødvendige kronene, sier Syversen.

LES OGSÅ: Venstre: Ta imot 10.000 flyktninger

Til høsten?

– Altså enten sette pakken opp mot andre tiltak i revidert budsjett – eller vente til høsten og eksempelvis finansiere med oljekroner?

– En egen stortingsproposisjon kan også inneholde den nødvendige inndekningen. Mye henger sammen med bosettingssaken, der det også pågår en prosess nå. Kommunene har frist til innen utgangen av måneden å melde inn tall om bosetting. Dermed er det uansett ikke lett å se for seg så mange ekstra flyktninger før mot slutten av 2015.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter