Nyheter

– Selvfølgelig vil Høyre snakke med oss

Rasmus Hansson har aldri trodd noe på Høyres valkampsnakk om at det er uaktuelt å samarbeide med De Grønne i Oslo.

Rundt klokka 23 mandag kveld lå det an til at Miljøpartiet De Grønne (MDG) blir liggende på vippen og dermed kan avgjøre om det blir et skifte av byrådsledelse i Oslo eller ikke. Mens Høyre har gått ut i valgkampen og sagt at det ikke blir aktuelt å samarbeide med MDG, sa byrådsleder Stian Berger Røsland (H) det motsatte mandag kveld.

– Det forundrer meg ikke et sekund, sier Rasmus Hansson, stortingsrepresentant og talsperson for MDG.

Han sier at Høyre er et profesjonelt og pragmatisk parti som selvfølgelig vil forhandle når det står om byrådsmakten.

– Jeg har aldri tatt alvorlig det Høyre har sagt om at de ikke vil snakke med oss. De har bare prøvd å dytte MDG ut i det ytterste mørke i valgkampen, sier Hansson.

Tråkket på tær

Han ble mottatt av trampeklapp under valgvaken.

– De siste dagene har vi fått oss noen på tygga. Kommentatorer og finansfolk har advart mot De Grønne. Vi har åpenbart tråkket på noen ømme tær. Vi har laget røre i etablerte tankebaner. Det betyr at vi er akkurat der vi skal være, sa Hansson til sine partifeller.

Både Hansson og 1. kandidat for Oslo, Lan Marie Berg, understreker at MDG særlig vil jobbe for å snu Ap og Høyre. De er ikke så opptatt av de mindre partiene, som SV, KrF og Venstre.

– Vi er opptatt av de største partiene. Det er de som må snus. Vi må sette dem under press slik at vi forandrer norsk politikk, sier Hansson til Vårt Land.

I sin tale sa han at partier som er 50 og 150 år gamle «selvfølgelig ikke blir enige med oss sånn over natta».

– Men vi har allerede tvunget dem til å svare på politikken vår. Samtidig som de advarer mot oss, gjør de stadig mer av politikken vår til sin. Og det er bra.

Hansson understreket at Norge er nødt til å gjøre grunnleggende endringer, minst like store som da vanlige norske mennesker fikk stemmerett og da Norge ble industrialisert.

– Men det politiske Norge har vent seg til at slike endringer ikke trengs, fordi de er utrivelige. Vi vet at det kreves et kursskifte for å få til et samfunn som ikke ødelegger framtidas ressursgrunnlag. Vi må gjøre noe annet enn å prøve å løse disse problemene med akkurat den samme politikken som skaper disse problemene, sa Hansson.

Gjennombrudd

Flere har kalt dette valget for et gjennombrudd for MDG. Rasmus Hansson mener at gjennombruddet denne gangen særlig har kommet i distriktene av Norge. I byene har partiet hatt støtte lenge. Nå er han opptatt av at partiet får politikere og ressurser til å bygge ut partiprogrammet mot stortingsvalget i 2017.

For fire år fikk MDG en oppslutning på 0,9 prosent. Ved stortingsvalget i 2013 fikk partiet 2,8 prosent. Nå ligger partiet an til å doble oppslutningen fra 2013. Og det er mer enn Hansson hadde regnet med.

– Dere har gjort en helt fenomenal jobb. Det er så rått at ingen andre partier er i nærheten av å rekke dere til sokkene når det gjelder kjempeinnsats. Med hjelp fra fabelaktige regionsekretærer og ivrige folk som bare gjør noe uten å få beskjed om hva, har dere gjort politisk grunnarbeid og grasrotarbeid på sitt aller beste.

LES OGSÅ: Shoaib Sultan kan bli Oslos nye ordfører

E18 som eksempel

Førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Oslo, Lan Marie Berg, sa at hun var «stolt, gira og takknemlig» da hun holdt tale til jublende miljøpartivenner.

– Denne valgkampen har vært helt magisk. Kommunevalgkamper er ofte litt grå. Men denne har vært den grønneste kommunevalgkampen på mange tiår, sa Berg.

Hun sa at partiet har satt klima- og miljøsaker på dagsorden i Oslo og hele landet. Hun viste til at da hun sa til en journalist at MDG ikke vil at det skal bygges en ny E18, reagerte journalisten med å si at han kom fra en seriøs avis.

– Senere har alle partier bortsett fra Frp endret retorikken. Veiprosjektet på over 40 milliarder gikk fra å være selvsagt til å bli nesten utenkelig. Det sier litt om vår påvirkning, sa Berg til applaus og heiarop.

LES MER: – Disse tallene er fabelaktige!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ny kurs

Berg understreket at partiet kommer til å kreve endringer.

– Vi stiller ikke til valg for å flikke på miljøpolitikken, men for å få en kraftig kursendring.

Hun roset over 400 aktive frivillige som har drevet valgkamp i Oslo.

– Vi har hatt en så velsmurt valgkamporganisasjon som vi ikke har sett maken til i dette partiet, sa Berg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter